Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. Nick vindt het erg interessant en probeert bij IEX uit te vinden welke tak van sport hem het beste ligt.

Herbalife pyramide?

Bill Ackman zit met 1 miljard dollar short in Herbalife en komt hij nu met bewijs van een pyramid scam?

Hedgefundmanager Bill Ackman van Pershing Square Capital Management zei gisteren op CNBC vanmiddag met bewijzen te komen dat Herbalife een pyramid scam is. Zoals u misschien al wist zit Bill Ackman voor één miljard dollar short in het bedrijf. Logisch dus dat Bill probeert Herbalife koppie onder te krijgen, maar de vraag is of het hem gaat lukken?

Voorlopig niet na de aankondiging gisteren daalde de koers van Herbalife met -11% en staat nu op +2%.

 

 

 

 

 

Hieronder een plaatje met een simpele uitleg van een pyramid scam:

 

 

Dit schrijft IEX-columnnist Selwyn Duijvestijn er over:

Grote investeerders drijven de prijs op

Ackman blijft vol overtuiging van zijn shortpositie. Hij zit voor meer dan één miljard dollar short op het aandeel en staat inmiddels op een verlies van grofweg honderden miljoenen dollars. Vanaf het moment dat "de meest gehate man van Wall Street" zijn shortpositie in Herbalife bekend maakte zijn er namelijk meerdere grote hedgefunds ingedoken.

Dan Loeb, de man die we kennen omdat hij eerder Sony nog wilde slopen, nam juist een longpositie in het "piramidespel". Ook hedgefondsmanager Carl Icahn kocht begin januari 2013 een enorme hoeveelheid aandelen Herbalife. In eerste instantie niet eens omdat hij in het bedrijf gelooft, maar vooral omdat hij Ackman haat.

Grote spelers bleven zich inkopen en dreven de prijs op. Ook superbelegger George Soros heeft zich bij Loeb en Icahn gevoegd en zou in augustus 2013 een groot belang in de Amerikaanse producent van voedingssupplementen hebben genomen. In januari van dit jaar bereikten de aandelen van Herbalife het hoogste niveau ooit. Bill Ackman en zijn fonds houden echter stug vol en sluiten hun shortposities niet.

Shortsqueeze

De reden dat meer en meer hedgefunds zich aan de long-zijde scharen is omdat zij wachten op de shortsqueeze die ontstaat zodra Ackman zijn shortpositie sluit omdat hij zijn verlies moet nemen. Zodra Bill zijn shortpositie wil sluiten ontstaat er namelijk een enorme vraag op de markt en zal het aandeel omhoog schieten. De “arme“ Bill Ackman wordt hier uitgerookt door de andere hedgefundmanagers.

Herbalife zelf weerspreekt overigens (uiteraard) alle beschuldigen van Ackman en gaat vrolijk door met het aan de man brengen van afslankproducten variërend van vitaminepillen tot afslankshakes via een wereldwijd netwerk van zelfstandige verkopers. In mijn ogen heeft het bedrijf zelf nu echter weinig meer te maken met het spel dat hier gespeeld wordt door de grote jongens.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Lees meer

    Assetallocatie