Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

SBM Smeergeld

Internationaal zaken doen en enveloppen: wen er maar aan?

Bent u dominee of koopman? Laat maar horen wat u vindt.

SBM Offshore dus... U als IEX-lezers verdient hier as we speak natuurlijk dikke knaken aan, want ik had het Quote-bericht (waar ik zelf geen raad mee wist) nog tijdens beursuren. Niettemin, verkoopt u de rest van uw aandelen ook maar. Want smeergeld, wie betaalt het niet?

Ons (beursgenoteerde) bedrijfsleven opereert wereldwijd en in de meeste landen op deze planeet zijn enveloppen onder de tafel door net zo gewoon als water dat van hoog naar laag stroomt. Het is net als met doping in de sport: iedereen doet het, maar niemand wil het weten.

Wordt er iemand betrapt, dan spelen we de vermoorde onschuld en schreeuwen moord en brand. Ik ga mijn hand niet in het vuur steken voor SBM Offshore, maar bijvoorbeeld olie-industrie en smeergeld... Wen er maar aan, of blijf anders weg. Zo, van -18% naar -9% nu, het gaat er hard en wild aan toe!

Update: Alex tikt mij terecht op de vingers:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    Assetallocatie