Nieuws

'Goud druipt langzaam weer af'

De ‘Gold Bug’ heeft de vliegenmepper niet overleefd. Rick Ferri leeft met hem mee.

De goldbug heeft de vliegenmepper niet overleefd. Rick Ferri leeft met hem mee: net als de wereld lijkt in te storten en het beestje wil toeslaan, draait de markt met 180 graden en wordt het glimmende insect verslagen. Zelf belegt de vermogensbeheerder niet in goud. Een goudstaaf produceert geen inkomen, en verdubbelt zichzelf niet. Het kost zelfs geld om goud te bezitten, redeneert Ferri. 

Over het algemeen is men het er over eens dat prijzen veranderen door inflatie. Voor een gram goud kon men duizenden jaren geleden ongeveer hetzelfde kopen als een paar jaar terug, voordat de prijs van goud piekte (zie grafiek). Het lijkt erop dat goud weer terugvalt naar zijn voor inflatie gecorrigeerde gemiddelde prijs (500 dollar). 

De laatste keer dat een ounce goud 500 dollar kostte, was in juni 2005. In januari 2011 was de goudprijs met 350% gestegen, terwijl de inflatie slechts 17% was. Ook in 1980 zag de goud een piek. De prijs werd opgedreven door een hoge vraag, veroorzaakt door de hoge inflatie. Het monetair beleid werd snel verkrapt, en in 1983 was de inflatie gedaald tot 3%. De goudprijs schoot omlaag en bereikte uiteindelijk weer zijn normale niveau.

Terugzakken
Onderstaand figuur laat de goudprijs zien tussen april 1975 en nu. Het record van 2.451 dollar per ounce (voor inflatie gecorrigeerd) is nog niet gebroken. De vraag naar goud steeg sinds 2005 om verschillende redenen: groei in China, India en andere opkomende markten waar de inwoners hun bezit in goud bewaren, de bankencrisis die in 2007 begon, de daaropvolgende Europese schuldencrisis en de ongekende reactie van de centrale banken.

Tegelijkertijd werd het voor beleggers mogelijk gemaakt goud in hun bezit te hebben door middel van het aandeel GLD. Inmiddels hebben beleggers op die manier meer dan 1.000 ton goud in hun bezit; meer dan de voorraden van een grote overheid. Daar bovenop kwam nog eens de angst voor een hyperinflatie. Dat lijkt mee te vallen. Ferri voorspelt dat de prijs ook dit keer langzaam weer terugzakt naar zijn normale niveau.

IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's