Nieuws

ETF’s in zee met index-rookies

Indexproviders staan onder druk van ETF-aanbieders om tarieven te verlagen, zij zijn vervangbaar door goedkopere rookies

Indexproviders staan onder druk van ETF-aanbieders om de tarieven te verlagen. Het landschap verandert. Tijdens de opkomst van de indextrackers, speelde de naam van de indexprovider een grote rol. Nog altijd zijn de ETF’s aan indices gebonden, maar de naam van de provider is minder doorslaggevend. De ETF-aanbieder blaast nu de eerste trompet, constateert Spencer Bogart op IndexUniverse.

Door de prijzenslag, die onder ETF-aanbieders gaande is, zoeken zij waar ze kosten kunnen besparen. Natuurlijk valt het oog dan op de vergoedingen die indexproviders rekenen. De dure grote jongens zijn ook te vervangen door goedkopere rookies.

Vanguard schudde de markt vorig jaar flink op, door van MSCI over te stappen naar goedkopere indices van FTSE en CRSP. Het aandeel MSCI kelderde daarop en noteert nog altijd met een discount vergeleken met de periode dat het Vanguard bediende.

In de ETF-sector spelen indices een sleutelrol en het opzetten van een solide index is niet eenvoudig, maar ook geen super ingewikkelde opgave. Door het volwassen worden van de ETF-sector zijn beleggers minder genegen te betalen voor de naam van de indexprovider. Dankzij de gegroeide populariteit van ETF’s is de aanbieder meer de kritische factor, dan de indexprovider, stelt Bogart.

Beleggers kijken steeds minder naar de index die gevolgd wordt, meer naar de liquiditeit die de ETF-aanbieder levert. De grote jongens spelen nog altijd nadrukkelijk mee. Zo’n 80% van alles ETF-assets volgen indices van de top vier providers. WisdomTree is de enige grote ETF-aanbieder die zijn eigen index volgt. Eerst riep dit gefronste wenkbrauwen op, ondertussen zijn de beleggers overtuigd van deze methode.ETF-aanbieders blijven gefocust op kostenbesparingen en zijn meer genegen goedkope indexproviders te volgen. Zij willen niet op kwaliteit inleveren, maar zoeken de meest kostenefficiënte provider. De belegger is de spekkoper in dit proces. De sector groeit snel en de toegenomen concurrentie speelt beleggers in de kaart.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie