Nieuws

Grote Rotatie blijkt Geen Rotatie

Great Rotation? Hoezo Great Rotation, vraagt LearnBonds? In Q1 2013 vloeiden er tientallen miljarden IN obligaties.

De Great Rotation laat nog op zich wachten - althans, in de VS. Van de massale migratie van obligaties naar aandelen, een van dé topics onder beleggers van de afgelopen maanden, is nog geen spoor te bekennen. In het eerste kwartaal van dit jaar verwelkomden Amerikaanse obligatiefondsen per saldo 66 miljard dollar aan nieuw geld. Een enorm bedrag, en liefst 45 miljard meer dan in het eerste kwartaal van 2011. Ruim acht miljard vloeide naar obligatietrackers.

Dat constateert het blog LearnBonds. "Het eerste kwartaal van 2013 is nu voorbij en, surprise, de obligatiemarkt is niet ingestort," zo opent het artikel. De "Great Rotationists" zagen begin dit jaar steun voor hun voorspelling in de oplopende rendementen en spreads op langlopende treasuries. Op het hoogtepunt lagen de yields op tienjaars en dertigjaars Amerikaanse staatsleningen 33 basispunten hoger dan eind 2012.

Maar eind maart waren daar nog maar tien respectievelijk vijftien basispunten van over. Toonaangevende trackers van credits vertoonden vergelijkbaar marginale koersveranderingen. Ook de spreads op de meeste obligaties kwamen nauwelijks van hun plaats. Alleen de spreads op de ergste junkbonds (CCC tot en met BB) krompen significant. En dat terwijl aandelen records braken: de grootste verrassing, aldus LearnBonds, is dat obligaties zo stabiel bleven.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie