Nieuws

Vraag naar olie piekt en vlakt af

Peak Oil: Seth Kleinman, analist bij Citigroup, voorziet een piek in de vraag naar olie, waarna deze dus af zal vlakken.

Peak Oil was een hot item in de energiemarkt aan het begin van dit millennium. Citigroup zet de theorie opnieuw op de kaart, maar nu totaal anders. Het gaat niet om een piek in olieproductie, maar in vraag naar olie. De hubbertpiek, ook wel Peak Oil genoemd, is het moment waarop een piek wordt bereikt in de olieproductie. Het mathematische model is afkomstig van een geofysicus in dienst van Shell, M. King Hubbert, die in 1956 een piek in Amerika’s olieproductie voorspelde.

Seth Kleinman, analist bij Citigroup, voorziet nu een piek in de vraag naar olie, waarna deze dus af zal vlakken. Als redenen voert hij de omschakeling van olie naar het goedkopere schaliegas aan en de groeiende vergroening van het wagenpark.

De visie van Kleinman is nogal ongehoord en gaat in tegen de heersende overtuiging van veel analisten en de oliesector zelf. Mocht de toekomst hem gelijk geven, dan zitten er veel lagere olieprijzen in de pijplijn voor de komende twee decennia dan nu mee wordt gerekend.

Afvlakkende vraag
Als de groeitrend zich voortzet, gaat Citigroup uit van een groei in de vraag naar olie met 1,2% per jaar, de olieproductie moet dan groeien tot 98 miljoen vaten per dag aan het eind van dit decennium. Maar de schaliegasrevolutie, de vergroening van het wagenpark, wijst op een afvlakkende vraag naar het zwarte goud. Consumptie blijft dan steken op zo’n 92 miljoen vaten per dag. Kleinman gaat bij zijn omstreden theorie wel uit van een aantal onzekere aannames, zoals de ontwikkeling van energiezuinige trucks, treinen en schepen.

De theorie van Kleinman werpt wel nieuw licht op de discussie in de energiesector, die enkel uitgaat van een continue groeiende vraag naar olie en dito olieprijzen. Deze frisse kijk op de energiesector zet het debat in een ander licht. De toekomst zal uitwijzen of Kleinman dezelfde voorspellende gaven had als Hubbert.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie