Nieuws

BlackRock: Teerolie stuwt groei VS

Gas en teerolie leveren de VS tot 2020 extra groei op, een lagere inflatie en een sterkere dollar, voorspelt BlackRock.

De herleving van de energiesector en huizenmarkt in de VS gaat de komende jaren vele procentpunten extra groei opleveren, breed gespreid over de Amerikaanse economie. De huizenmarkt draagt al dit jaar twee procentpunten bij aan de groei, de energiesector twee tot drie procentpunten in de periode tot 2020. Bovendien zal de inflatie laag blijven en de dollar sterk doordat de Amerikanen zelfvoorzienend worden in hun energiebehoefte.

Dat voorspelt Rick Rieder van BlackRock in zijn laatste Fixed Income Market Outlook voor de maand maart, die nog niet is te vinden op de website van de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Rieder begint zijn betoog met een opvallend lange en felle litanie tegen het vertekende beeld dat de media geven van de staat van de Amerikaanse economie. Alle aandacht ging de laatste maanden naar de strijd over het begrotingsplafond van de Amerikaanse staat.

Maar deze sequester kost de overheid dit jaar hooguit 44 miljard dollar aan bestedingsruimte, 1,2% van het totale budget en slechts 0,3% van het bbp. Intussen koopt de Federal Reserve iedere maand voor 85 miljard dollar aan effecten op om de economie te stimuleren. Houdt de Fed dit heel 2013 vol, dan is het totale bedrag gelijk aan 6% van het bbp. Niemand, aldus Rieder, let meer op drie trends met grote positieve gevolgen op de Amerikaanse economie.

Nieuwe oil boom houdt inflatie laag en dollar sterk

De belangrijkste volgens Rieder is de massale golf investeringen in de winning van olie en gas uit teerzand en via fracking. Tijdens de kredietcrisis hielden bedrijven vrijwel op met investeren. Vier jaar later is de capex (capital expenditure) door energiebedrijven eenderde van alle bedrijfsinvesteringen in de VS (zie grafiek). Sindsdien is de Amerikaanse olieproductie opgeveerd van een dieptepunt van vijf miljoen vaten per dag in 2005 naar 6,5 miljoen vaten nu.

 

 

 

 

Deze nieuwe oil boom heeft een uitstraling tot ver buiten de energiesector. Rieder citeert economen van Citigroup, die het effect schatten op 3,6 miljoen nieuwe banen en 2 tot 3% bbp-groei in de jaren tot 2020. Bovendien zal de inflatie laag blijven omdat de VS geen olie meer hoeven te importeren. Daardoor blijft ook de koers van de dollar op peil, ondanks de enorme schuldenberg van de Amerikaanse overheid. Daarvan profiteren bedrijven én consumenten.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie