Nieuws

Cyprus toont zwakte van alle banken

Alle banken op aarde zijn gefinancierd als die van Cyprus – minder extreem, maar niet wezenlijk anders, aldus de FT.

Natuurlijk moeten spaarders meebetalen aan de redding van de Cypriotische banken. De hamvraag is alleen welke spaarders, en welke vooral niet. EU en IMF kiezen ervoor ook spaarders met minder dan een ton aan te slaan. Zij noemen dat een "stabiliteitsheffing", maar het is geen belasting. Het is wanbetaling: in de EU geldt immers een wettelijke garantie van 100% voor spaartegoeden tot een ton. Een grote vergissing, die bankruns elders kan veroorzaken. 

Dat schrijft commentator Martin Wolf in de Financial Times. Een tweede blunder van het reddingsplan dat nu voorligt – en dat overigens al door het parlement van Cyprus is afgeschoten – is dat EU en IMF geen onderscheid maken tussen de brakke en nog immer gezonde banken, die het eiland óók rijk is. Voor beide categorieën gelden dezelfde heffingspercentages. Zo worden ook de spaarders gestraft die de risico's van banken beter wisten in te schatten. 

Cyprus, aldus Wolf, laat zien hoe volstrekt ontoereikend de buffers zijn waarmee banken verliezen moeten opvangen. De Cypriotische banken hebben nauwelijks aandelenkapitaal en slechts 2,7 miljard euro aan achtergestelde obligaties uitstaan tegenover 68 miljard aan verplichtingen. In andere landen is die verhouding minder extreem, maar niet wezenlijk anders. Dit is het centrale probleem waarvoor twee economen waarschuwen in een nieuw boek over banken.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine duurzaam beleggen