Nieuws

O'Neill: BRICS Bank is in de maak

De BRICS gaan samen een ontwikkelingsbank beginnen ter financiering van hun infrastructuur. Dat voorspelt Jim O'Neill.

De BRIC-landen – Brazilië, Rusland, India en China – gaan een gezamenlijke ontwikkelingsbank stichten ter financiering van de dringend noodzakelijke modernisering en uitbreiding van hun infrastructuur. Vooral voor de BRIC's die aan elkaar grenzen, zoals Rusland, China en India, zouden zulke projecten belangrijke nieuwe economische impulsen kunnen brengen. Los daarvan gaat het nog altijd veel beter met de BRIC's dan de meer modieuze commentatoren beweren. 

Dat schrijft Jim O'Neill, uitvinder van de term BRIC en nog even de goeroe van Goldman Sachs, in zijn laatste Viewpoints. Sommige BRIC's – O'Neill spreekt zelf consequent van BRICS omdat hij Zuid-Afrika ook tot de groep rekent – kenden de laatste twee jaar een tegenvallende groei, waaruit veel deskundigen in de ontwikkelde landen de conclusie trekken dat de groep over zijn hoogtepunt heen zou zijn. De immer optimistische O'Neill wil daar niets van weten. 

Vooral Brazilië en India, en in mindere mate China, groeiden veel minder hard dan verwacht in 2011 en 2012. Maar de gemiddelde groei van 8,1% per jaar die de groep realiseerde tussen 2000 en 2010 was sowieso onhoudbaar, aldus O'Neill. Daar komt bij dat een groeivertraging in China onevenredig zwaar doorwerkt binnen de groep. Met 8,2 biljoen dollar eind vorig jaar is de Chinese economie op zichzelf al even groot als alle andere BRICS-landen bij elkaar. 

China: iedere dertien weken een Griekenland erbij
Sinds 2010 is China met 2,3 biljoen dollar gegroeid, evenveel als de totale economie van India. Door deze groei kwam er in China in 2011 iedere dertien weken een heel Griekenland bij, en iedere vier maanden een compleet Zuid-Afrika, met zijn economische omvang van 400 miljard dollar veruit het kleinste land van de BRICS. Sinds 2011 groeide China met 8,5% per jaar, een vol procentpunt meer dan zelfs de zonnige O'Neill had voorspeld. 

Maar ook de andere BRIC's leveren indrukwekkende prestaties. Brazilië, India en Rusland staan alledrie nog steeds in de toptien van de grootste economieën op aarde. Alleen al in 2011 groeiden hun economieën gezamenlijk met 2,3 biljoen dollar, evenveel als heel Italië. Die groei kwam half om half uit de handel tussen de drie onderling en uit hun handel met China. Daarbij komt dat aspirant-BRIC's als Indonesië, de Filippijnen en Nigeria year to date harder groeiden dan de VS. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie