Nieuws
'Herstel eurozone begint in Cyprus'
Terwijl de hele wereld struikelt over het rampzalige spaarbelastingplan in Cyprus, is Willem Buiter er blij mee.
Het begin van het einde? Het begin van een systeemcrash? Welnee, zegt Citi's Willem Buiter. Ja, de maatregel om spaargeld te belasten in Cyprus is een stevige. En ja, er kan in andere Zuid-Europese landen wat spaargeld bij de banken worden weggehaald, maar besmettingsgevaar wordt in de regel schromelijk overdreven, sust Buiter in zestien pagina's tellend researchrapport. Sterker nog, de aanpak waarvoor nu wordt gekozen, kan wel eens het begin zijn van een echt herstel van de eurocrisis.
Want op deze voet moet de EU verder, betoogt Buiter. "In een eurozone waar elke vorm van dapper initiatief toch al een hoge uitzondering is, is deze crediteuren bail-in een belangrijke stap, want het schept een precedent waarvan we verwachten dat we het de komende jaren nog vaak gaan zien, ondanks de aanname van de Trojka dat Cyprus een uniek geval is."
Buiter voert drie redenen op waarom de huidige maatregelen per saldo goed uitpakken voor de eurozone.
1. het effent de weg voor uitgebreidere schuldreductie van banken, private personen en overheden. En dat is nodig om weer op het spoor van duurzame groei te komen.
2. het is in politiek opzicht gewenst, omdat de bailout-moeheid toeneemt en de druk op de belastingbetaler in de noordelijke landen van de eurozone bij de eerdere strategie uiteindelijk onhoudbaar zou worden.
3. de kredietwaardigheid van Cypriotische sovereigns neemt toe, meer dan wanneer een bankherkapitalisatie van 5,8 miljard euro op de publieke sector moet worden verhaald.
In Cyprus zelf denken ze daar heel anders over, natuurlijk. Het volk op straat met gebalde vuisten in de lucht. En het parlement heeft inmiddels het spaartaksplan afgewezen. Nee, Merkel moet het land redden, vinden ze. Wel zo makkelijk. Bovendien krijgen ze dan geen problemen met hun vrienden.