Nieuws

Nog geen 'irrational exuberance'

Alan Greenspan spreekt. U kunt rustig gaan slapen, er is dit keer ondanks de beursrecords geen sprake van 'u weet wel'

Als voormalig president van de Federal Reserve Alan Greenspan om één uitspraak bekend staat, is het wel die van 'irrational exuberance'. Greenspan gebruikte als baas van de Amerikaanse centrale bank die woorden om de aandelenrally in 1996 te typeren. Hij deed dat nadat aandelenindices een serie van tien plusdagen neerzette. Precies zoals Amerikaanse aandelen nu doen, precies nu de Dow Jones een nieuwe all time highs neerzet. 

Reden voor de grotemensenbeurspoppenkast CNBC om Alan Greenspan nog één keer tussen de mottenballen vandaan te trekken en naar zijn mening te vragen. En nee, volgens Greenspan is er nu geen sprake van irrationele uitbundigheid. Ondanks hun historische hoogtepunten zijn aandelen zelfs 'significant ondergewaardeerd', stelt de voormalig Fed-president. Greenspan maakt zich wel ernstige zorgen over de bankensector. Het too big to fail-probleem is alleen maar erger aan het worden, signaleert hij.

In dat licht is het aardig het vlammend betoog van Barry Ritholtz, vandaag, over 'Bankistan' te lezen. Ritholtz zet de toon met deze prachtige phrase:

"Is there a scintilla of wonder left in your mind that the giant banks are legitimate? Are you willing to accept the truth about these corporate behemoths — that they are a horrific combination of economically dangerous, criminally inept, led by pathologically lying CEOs?"

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie