Nieuws

Waardebeleggen weer in de mode

Waardebeleggen is weer in, nu de groei weer aantrekt. Dat schrijft de Financial Times.

Waardebeleggen is weer in, nu de groei weer aantrekt. Dat schrijft de Financial Times. De afgelopen vijf jaar hadden waardebeleggers het namelijk moeilijk: de financiële crisis liet zien dat goedkope aandelen met reden laag geprijsd waren. Impopulaire aandelen bleven ook daarna ongeliefd.

Maar nu de markt steeds verder stijgt, is waarde weer een modewoord. Deze beleggingsfondsen lieten een sterke performance zien, en doen het nu voor het eerst sinds vijf jaar beter dan hun op groei gefocuste rivalen. Ten dele komt dat door een aandeel, Apple, dat meer dan 5% van de S&P Growth Index uitmaakt en sinds september met bijna twee vijfde daalde. Binnen de S&P 500 presteren technologieaandelen het minst, met een stijging van 3,7%.

De rally die op dit moment plaatsvindt, moedigt beleggers aan hun strategie aan te passen. Strateeg Alec Young van S&P Capital IQ raadt waardeaandelen aan, die vaak lagere waarderingen hebben waardoor beleggers er beter voorstaan als de koersen dalen. Daarnaast ligt de nadruk binnen deze tak meer op de financiële sector. In een tijd waarin veel beleggers investeren in grote Amerikaanse banken is dat niet verkeerd. De S&P 500 Financials Index ligt momenteel 19% hoger dan een jaar geleden. De aandelenmarkt keert terug naar een normalere gang van zaken met minder ‘risk on, risk off’, en aandelen beginnen weer onafhankelijk van elkaar te bewegen. 

Uitzondering
Op de lange termijn deden waardeaandelen het beter dan groeiaandelen. Dat dat de afgelopen vijf jaar niet zo was, was volgens Charles Brandes van Brandes Investment Partners een uitzondering. Beleggers waren bang om in bedrijven met problemen te investeren en institutionele beleggers kozen voor indexbeleggen, waardoor de correlaties stegen.

Channing Smith van Capital Advisors is niet overtuigd. Volgens hem zorgt het ingrijpen van de centrale bank voor een instroom in aandelen. Waardebeleggers moeten dus meer dan ooit kritisch zijn, en de populaire aandelen vermijden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen