Nieuws

‘Tijd voor nieuw leiderschap Fed’

Na 26 jaar van falend beleid is het de hoogste tijd voor nieuw leiderschap bij de Fed. Citeria gelden ook voor de paus.

Na 26 jaar van falend monetair beleid is het de hoogste tijd voor nieuw leiderschap binnen de Federal Reserve. In een vlammend essay pleit Paul Farrell, MarketWatch, voor een nieuwe kapitein op de brug van de Amerikaanse centrale bank en somt hij de criteria waar hij/zij aan moet voldoen. Criteria die trouwens ook gelden voor een nieuwe paus. Of een nieuwe CEO, betoogt Farrell..


Niet zo heel lang geleden ontdekte toenmalig Fed-vorzitter Alan Greenspan (rechts op de foto naast een klant van Goldman Sachs) zogenaamde tekortkomingen in de vrijemarkt-ideologie en na hem zette zijn opvolger Ben Bernanke hetzelfde falende beleid voort. Het duo Bernanke-Obama voorziet bankiers nog steeds volop van snel en goedkoop geld, door de drukpers op volle toeren te laten draaien. Bernanke lijkt niet geleerd te hebben van de fouten van zijn voorganger, maar de grootste blunder heeft Obama begaan, door Bernanke opnieuw te benoemen. De wereld is nog nooit zo breekbaar geweest als nu en Bernanke baseert zich enkel op wishful thinking, dogma’s en ideologie, stelt Nassim Nicholas Taleb. 


De huidige rally op de aandelenmarkten is niets meer dan een piek voor de val. Maar de huidige leiders verkeren nog in de ontkenningsfase. Een nieuwe bubbel wordt opgeblazen, groter dan ooit tevoren. Zelfs topbankiers waarschuwen dat teveel monetaire verruiming gevaarlijk begint te worden en de too big to fail banken vormen een bedreiging voor de economie. Zelfs het Institute of International Finance, waarbij 450 grote banken zijn aangesloten, uiten onverbloemd hun kritiek en waarschuwen dat het huidige beleid het financiële systeem kan destabiliseren. Het gevaar bestaat dat de markten ondertussen verslaafd zijn geraakt aan de monetaire verruiming en de lage renteniveaus.

We naderen een point of no return, waarschuwt Farrell. De nieuwe hoogtepunten die de Dow Jones bereikt zijn niet te danken aan enig herstel van de reële economie, maar enkel aan het ruimhartige internationale monetaire beleid. En Bernanke? Die komt niet los van het verleden, leert niet van de fouten van Greenspan, maar ziet zijn ego groeien tot het niveau van redder van de wereldeconomie. Daarom pleit Farrell voor een exit voor Bernanke en de aanstelling van een nieuwe leider van het kaliber Bloomberg.

Wat is het ideale profiel voor de nieuwe topman van de Fed? Of van een bedrijf? Of van de nieuwe paus?
Brian Frawley somt de criteria op, waar na 26 jaar van falend leiderschap bij de Fed een nieuwe topman aan moet voldoen:

  1. Visionair. Het strategisch denkvermogen om een verbindende visie op de toekomst van Amerika over te brengen.
  2. Manager. Het vermogen om effectief leiding te geven aan een grote en complexe bureaucratie.
  3. Communicatief. Een buitengewoon communicatief mens, om mede door elektronische en sociale media mensen van alle culturen en generaties te bereiken.
  4. Relaties. Met sterke relaties met andere leiders, internationaal en in eigen land, die kunnen worden ingezet om barrières te slechten en nieuwe dynamische verbindingen te leggen.
  5. Moedig. Om aan te dringen op veranderingen en een breder ownership en participatie in de besluitvorming.
  6. Integer. Een leider van onfeilbare integriteit, die niet zal bezwijken voor de verleiding om kernwaarden te compromitteren.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie