Nieuws

Schaatsen waar de puck nog niet is

We leven in het tijdperk-Correlatie 1,0. Beleggers moeten Yale-valkuil omzeilen dankzij een Cruyffiaanse tegelwijsheid

Hedendaagse beleggers schaatsen te vaak daar waar de puck al is geweest: ze omarmen strategieën van voorlopers, zoals de legendarische David Swensen van het endowment van Yale University, op het moment dat die al massaal worden gekopieerd. Dan zijn de abnormale rendementen die de pioniers nog konden boeken al voorgoed verleden tijd. Als niet-correlerende assets populair worden, loopt hun correlatie op richting de 1,0. Reden voor beleggers om hun eigen weg te leren gaan.

Dat is de les van het ebook Skating Where The Puck Was, deel twee van de serie Investing For Adults van William J. Bernstein, auteur van eerdere succestitels als The Four Pillars Of Investing, The Investor's Manifesto en The Birth Of Plenty. Recensies van Skating Where The Puck Was zijn te vinden op de blogs Abnormal Returns en Total Return van The Wall Street Journal (de laatste is alleen toegankelijk voor abonnees).

Centraal in Skating staan de hedgefunds. Tussen januari 1998 en juli 2012 boekten hedgefunds een indrukwekkend gemiddeld rendement van 5,4% per jaar, aldus Bernstein. Nog mooier was hun alfa gecorrigeerd voor risico van 1,8% per jaar (alfa is de mate waarin een belegging beter rendeert dan een portefeuille met vergelijkbaar risico). Maar in de periode januari 2008 tot juli 2012 sloeg die fraaie alfa om naar min 4,5%.

Beleggers leven in het tijdperk-Correlatie 1,0
Waarom? Omdat vooral pensioenfondsen massaal overstapten op de strategie van Swensen, die jarenlang benijdenswaardige rendementen boekte voor Yale door vooral te beleggen in alternatives zoals private equity en hedgefunds. Als gevolg van die instroom verdween Swensen's voorsprong als sneeuw voor de zon. Hedgefunds werden "gewoon" en begonnen één op één te correleren met aandelen en obligaties.

Dankzij digitale communicatie verloopt de uitwisseling van informatie tegenwoordig zo snel dat de correlaties tussen alle vermogenscategorieën pijlsnel neigen naar 1,0 - wat wil zeggen dat ze tegelijk in waarde stijgen en in waarde dalen, waardoor spreiding geen zin meer heeft. De enige remedie, aldus Bernstein, zijn wijzelf. Leer je eigen keuzes maken, drukt de oude goeroe ons op het hart, en hol niet voortdurend achter de andere lemmingen aan.

Skating where the puck was is een uitdrukking die afkomstig is van Wayne Gretzky, de Johan Cruyff van het Noord-Amerikaanse ijshockey, die als eerste les meekreeg te schaatsen naar de plek waar de puck heengaat, niet waar de puck geweest was. Het resulteerde in zijn twintigjarige carrière in een recordaantal van 894 goals en 1963 assists.  

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022