Nieuws

VS: wel recordwinsten, geen banen

Amerikaanse bedrijven boeken recordwinsten, maar die creëren geen nieuwe banen in de VS, zo schrijft The New York Times

In de Amerikaanse economie opent zich een tweede gapende en hard groeiende inkomenskloof. Bekend is al dat de rijkste 1% van de Amerikanen een steeds groter deel van het nationaal inkomen naar zich toe haalt, en dat de lage - en middeninkomens de laatste twintig, dertig jaar juist aan koopkracht hebben ingeboet. Nu breken ook de winsten van bedrijven records, zonder dat zij daardoor meer mensen in dienst nemen.

Dat schrijft The New York Times. In het derde kwartaal van 2012 maakten de bedrijfswinsten 14,2% uit van het Amerikaanse nationaal inkomen, het hoogste percentage sinds 1950. Lonen waren goed voor 61,7%, nauwelijks boven het dieptepunt van 1966. In 1980 was dat nog meer dan 68%, tegen een winstaandeel van ruim 8%. "De bedrijven zijn een stuk gezonder dan de economie als geheel," aldus Ethan Harris van BofA ML.

Amerikaanse bedrijven profiteren van de groei in de opkomende markten van Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns Amerika. Dankzij aanhoudende productiviteitsverbeteringen kunnen zij de extra vraag aan zonder meer mensen in dienst te hoeven nemen. Druk om de lonen te verhogen is er evenmin. De Amerikaanse werkloosheid stagneert al sinds september op 8%, na drie jaren van trage, maar onafgebroken daling.

3M: slechts 608 van 11.000 nieuwe banen in de VS
United Technologies maakt onder meer vliegtuigmotoren, liften en klimaatinstallaties voor grote gebouwen. Sinds 2005 steeg de omzet van deze industriële gigant van zo'n 43 naar bijna 58 miljard dollar, maar het personeelsbestand bleef vrijwel gelijk op 218.000 man. Folie-, sticker- en PostIt-fabrikant 3M schiep sinds 2007 wel ruim 11.000 nieuwe banen, tot een totaal van 87.000. Maar daarvan vielen er slechts 608 in de VS.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie