Nieuws

Beleggers massaal in hefboomkrediet

Amerikaanse beleggers stappen massaal uit junkbonds en in hefboomkredieten, bang voor een rentestijging, zo meldt de FT.

Beleggers verhuizen massaal van junkbonds naar kortlopende kredieten met een variabele rente uit vrees voor een rentestijging. Vooral populair zijn fondsen en trackers die beleggen in leveraged loans. Dat zijn extra leningen aan bedrijven die al tot over hun oren in de schulden zitten. Vanwege het hoge risico is de rente hoog en bovendien variabel, hetgeen dekking geeft tegen een rentestijging. Bij een bankroet gaan deze leningen bovendien vóór op obligaties. 

De Financial Times besteedde de afgelopen weken in een aantal artikelen aandacht aan deze marktverschuiving. ETF's en fondsen die beleggen in junkbonds van riskante landen en bedrijven waren hét beleggingsproduct van 2012. Er was zoveel vraag naar dat de traditioneel grote spreads tussen junk en "veilige" leningen sterk inkwamen. Dat maakt ze minder aantrekkelijk en kwetsbaarder voor een rentestijging. En het rendement op tienjaars treasuries neemt weer toe. 

Junkbondfondsen en -ETF's in de VS zagen dit jaar netto al 102 miljoen dollar wegstromen. Amerikaanse leningproducten genoten juist een instroom van liefst 8 miljard dollar. Het vermogen beheerd in leningtrackers nam toe met 2 miljard dollar. Bijna al dat geld ging naar de PowerShares Senior Loan Portfolio (tickercode BKLN). Trackers zijn goedkoper dan fondsen – BKLN rekent 76 basispunten, tegen gemiddeld 1,2% voor beleggingsfondsen, aldus Morningstar. 

Hogere volatiliteit
En ze zijn veel meer liquide: beleggers kunnen er op ieder moment van de beursdag in en uit. Maar door die laatste eigenschap zorgt de snel groeiende populariteit van trackers ook voor hogere volatiliteit. Zeker in minder liquide markten zoals junk en hefboomkredieten. Aan die laatste categorie kleeft nog een nadeel. Debiteuren mogen hefboomkredieten vervroegd aflossen, meestal na het eerste jaar en voor 100%. Dat beperkt de winstkansen voor de belegger. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's