Nieuws

TIPS: Gewilde inflatieverzekering

Beleggers doen er goed aan inflatiegelinkte obligaties te kopen, omdat centrale bankiers de inflatie aanvuren.

Beleggers doen er goed aan inflatiegelinkte obligaties te kopen, omdat de centrale bankiers met hun ruime monetaire beleid de inflatie aanvuren. TIPS en andere inflatiegelinkte obligaties zijn dan een goedkope verzekering tegen prijsstijgingen, menen diverse fondsbeheerders op Bloomberg. Ondertussen noteert de CPI rond een langjarig gemiddelde.

Pimco behoort tot een van de pleitbezorgers voor inflatiegelinkte obligaties. Centrale banken tolereren een hoger inflatieniveau en dan zijn dit soort beleggingen gewild. Vooral kopers van staatsobligaties zien hun rendement uitgehold worden door inflatie. Toch haast iedere fondsbeheerder te zeggen dat hij geen gierende inflatiecijfers verwacht, desalniettemin is bescherming tegen prijsstijgingen zinvol.

De Fed, Bank of England en Bank of Japan laten de geldpers op volle toeren draaien. De stimulerende maatregelen zorgen dit jaar voor een groei van het BBP van de wereldeconomie met 2,4%, zo is de verwachting. Beleggers die bescherming zoeken tegen mogelijke prijsstijgingen dragen bij het aan het succes van de inflatiegelinkte obligaties, die ondertussen beter presteren dan de reguliere obligaties.

De inflatie in de VS bedroeg 1,6% over januari, vergeleken met een jaar ervoor. De Fed streeft ernaar de rentetarieven dichtbij nul te houden, zolang de inflatie onder de 2,5% blijft en de werkloosheid boven de 6,5%. Bill Gross, cio bij Pimco, pleit daarom voor het kopen van TIPS, omdat het beleid van de Fed de inflatie aanvuurt. Het uitschrijven van zoveel cheques door de centrale bankiers brengt de inflatie uiteindelijk op het door hen begeerde niveau, stelde Gross recent in een interview. In zijn fonds heeft Gross TIPS met een looptijd van tien en vijftien jaar. Hij voorspelt voor dit jaar een inflatieniveau van 2% en de drie jaren erna 2,5%.

Martin Hegarty, werkzaam bij BlackRock, adviseert beleggers ook om inflatiegelinkte obligaties te verkiezen boven de gewone. Zelf koopt hij schuld met een looptijd van drie tot zeven jaar uit Duitsland, Italië en het VK. Toch gaat BlackRock niet uit van sterke prijsstijgingen op korte termijn, tenzij de energiekosten drastisch gaan oplopen. 

Neil Williams, econoom bij Hermes Fund Managers, denkt dat de centrale bankiers niets minder tolereren van inflatie, daarom staat de kraan open om liquiditeit in de economie te pompen. Michael Pond, verbonden aan Barclays, meent dat de Fed meer inflatie tolereert, om recht te kunnen doen aan haar tweede mandaat, het reduceren van de werkloosheid. Inflatiegelinkte obligaties bieden dan een goedkope verzekering, want als de Fed een verkeerde inschatting maakt, dan zal het zijn dat ze te lang accommoderen en niet dat ze te vroeg het beleid wijzigen, stelt Pond.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022