Nieuws

"Okee, doe dan maar inflatie"

De enige uitweg die de Federal Reserve nog rest, is de inflatiebeteugeling opgeven, analyseert Bloomberg

Met de rente op belachelijk laag niveau (volgens recente analyse van Goldman Sachs zou de rente op Amerikaanse treasuries nu 3% zijn in plaats van 2% als de Federal Reserve zich er niet tegenaan had bemoeid), rest de Amerikaanse centrale bank weinig munitie meer om de crisis te bestrijden. Als het een volgende economische achteruitgang wil bevechten, zal het zijn inflatiedoelstellingen los moeten laten, dicteert Bloomberg in een analyse.

Daarmee is de centrale bank onder leiding van Ben Bernanke behoorlijk afgeschminkt, want ten tijde van zijn voorganger Alan Greenspan schamperde econoom Paul Krugman nog dat Amerikanen de Fed 'almachtig' achtten. Amerikanen dachten dat de werkloosheid zo hoog zou zijn als Greenspan hem hebben wilde "plus or minus a random error reflecting that he is not quite God." 

Maar in die tijd, 1997, schommelde de rente rond de 5,5% en had de Fed-president een goed geladen rentewapen op zijn nachtkastje liggen. Een wapen dat Greenspan in de jaren die volgde vakkundig leegschoot. Bernanke's rentewapen kan alleen nog maar 'klik' zeggen. Bernanke stelde zich eind vorig jaar wel twee doelen: een werkloosheid van 6,5% en inflatie van 2,5%. Tot die doelen bereikt worden, zouden monetaire hulpverleningsprojecten intact blijven.

Inflatie helpt
Maar juist een oplopende inflatie zou de Fed kunnen redden. De reële rente zou er nog lager door worden, iets wat nominaal nauwelijks nog mogelijk is en dat zou hetzelfde stimulerende effect genereren. De economie zou daardoor sneller aantrekken en genoeg kunnen aansterken om een renteverhoging en een nieuwe recessie te kunnen verteren.Het probleem is dat dit niet zonder gevaar is, als de inflatie eenmaal de vrije hand krijgt, is het moeilijk weer te beteugelen zoals de jaren zeventig en tachtig bewezen. Met als gevolg uitholling van spaartegoeden en koopkracht (en consumentenbestedingen).

De gulden middenweg is volgens Bloomberg als de Fed hogere inflatiedoelstellingen zet, rond 3 of 4%. Dat geeft nu meer ruimte en voorkomt angst dat het gierend uit de klauw loopt. Volgens Bloomberg zit de centrale bank al op dit spoor, na een laatste nauwelijks zichtbare koerswijziging. Maar haast is geboden, want volgens het historische trackrecord van het economische klokje is het alweer bijna tijd voor een neiuwe recessie in de VS. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022