Nieuws

Fed onderling zwaar verdeeld

Het zou wel eens afgelopen kunnen zijn met QE3. Volgens de Financial Times twijfelt de Fed.

Het zou wel eens afgelopen kunnen zijn met QE3. Volgens de Financial Times twijfelt de Fed. Als de markten er niet langer zeker van kunnen zijn dat de centrale bank activa blijft aankopen, betekent dat dat de ondersteuning voor de economie vermindert. 

Een aantal deelnemers binnen het Federal Open Market Committee (FOMC) trekt de doeltreffendheid, de kosten en het risico in twijfel. De Fed heeft inmiddels bijna 4 biljoen uitgegeven in haar poging de economie een boost te geven. QE3 werd in september gelanceerd en zou doorgaan tot een duidelijke verbetering in de arbeidsmarkt plaatsvond. Volgens de deelnemers zou het programma echter tot einde kunnen komen voor een dergelijke ontwikkeling is geconstateerd.

De notulen van de Fed raakten direct de markten. De Treasury koersen daalden, terwijl de dollar steeg ten opzichte van de euro. De Bank of England praat over verder kwantitatieve versoepeling, waardoor de pond daalde tot het laagste niveau sinds de zomer.

Vasthouden
Het is duidelijk dat de duur van QE3 hevig onder discussie staat. In tegenstelling tot bovenstaande deelnemers, is er ook een groep die fel tegen een voortijdig einde is omdat dat de economie kan beschadigen. Toch lijkt het er op dat de balans verschuift. In december waren de meningen binnen het FOMC nog gelijk verdeeld over de vraag of tot het einde van het jaar activa moesten worden aangekocht.

Volgens verschillende deelnemers moet het tempo waarin de activa worden aangekocht, worden verminderd. Enkelen kwamen met het idee de activa langer vast te houden in plaats van meer uit te geven. Ze zijn bang dat de economie in moeilijkheid zal komen als de activa uiteindelijk moeten worden verkocht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus