Nieuws

Twee magere decennia voor de boeg

Nieuw onderzoek van Credit Suisse en London Business School voorspelt 20 tot 30 jaar van zeer matige rendementen.

Zet uw toekomstdromen maar even op koud water, de komende twintig tot dertig jaar hoeft u niet heel veel te verwachten van uw uit aandelen en obligaties bestaande portefeuille. Schraalhans is keukenmeester op de financiële markten. Die conclusie trekken Credit Suisse en de London Business School na nieuw onderzoek. Aandelen gaan in die periode ‘3 tot 4%’ per jaar opleveren.

Dat is ongeveer de helft van het historische gemiddelde. Obligaties leveren niet meer dan 1% op, een schril contrast in vergelijking met de 6% die obligaties gemiddeld opleverden sinds 1980. Gemeten vanaf 1950 ligt het historisch gemiddeld jaarrendement voor aandelen op 7% en voor obligaties op 4%, becijferen de onderzoekers. Veel institutionele beleggers hebben de nieuwe omgeving nog niet tot zich door laten dringen en streven nog steeds naar een portefeuillerendement van een procent of zes boven inflatie.

“Zulke doelstellingen zijn onrealistisch in de huidige wereld van lage rendementen”, stelt het rapport. De tijd van het klakkeloos extrapoleren van historische rendementen moet maar eens afgelopen zijn. De hoofdreden voor de gematigde verwachtingen van Credit Suisse en de London Business School is de lage rentestand. Een logische gedachten die we eerder deze week al belichtten.

De verwachting sluit ook naadloos aan bij de visie van GMO's Jeremy grantham die enkele decennia van benedengemiddelde economische groei voor de wereldeconomie voorziet. Die is iets daarmee iets negatiever dan die van 'onze' Willem Buiter, van Citi die overigens niet verder dan de komende vier kijkt en nog wel redelijke groei voorspelt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen