Nieuws

‘Risky assets gedoemd te crashen’

Grantham: De Fed laat beleggers meer risico nemen, risky assets stijgen teveel, wat uitloopt op opwindende crashes.

Jeremy Grantham heeft een uiterst negatieve kijk op de economie en de ontwikkeling van de financiële markten. Zijn nieuwsbrief over het derde kwartaal was al extreem bearish, in zijn recente nieuwsbrief aan cliënten van GMO doet hij het nog eens dunnetjes over. Beleggers die op jacht zijn naar rendement in de huidige markten jaagt Grantham de stuipen op het lijf.

Het Greenspan-Bernanke tijdperk loopt onherroepelijk uit op een paar opwindende crashes. De ultra-ruime monetaire politiek heeft als effect dat de asset prijsinflatie doorwerkt in alle beleggingscategorieën, tot de correctie in de vorm van een fikse crash optreedt, waarschuwt de legendarische belegger.

Bernanke’s sneeuwbaleffect
De opzet van de Fed is om beleggers richting risicovollere beleggingen te bewegen. Daardoor worden de aandelenprijzen opgedreven en geeft het een soort korte-termijn-rijkdom-effect. De kunstmatig laag gehouden rentevergoedingen op de Treasuries werken langzaam door in de hele curve. Eerst stijgen de prijzen voor high yield aandelen, omdat beleggers toch ergens rendement zoeken. Vervolgens werkt dit door in andere beleggingscategorieën, die historisch gezien een beter rendement bieden.

Grantham wijst daarbij op higher grade vastgoed, bos- en bouwland en vervolgens stijgen de prijzen van andere assets. Hoe langer de lage rente aanhoudt, des te hoger de prijzen stijgen. Uiteindelijk wordt schuldpapier van bedrijven verhandeld voor prijzen die hoger liggen dan gerechtvaardigd. Rendementen staan onder druk en dalen gestaag tot er een gezonde correctie in de markt optreedt.

Grantham ziet dit als verdienste van de combinatie Greenspan-Bernanke. Hun regeerperiode laat beleggers meer risico nemen, uiteindelijk drijft dit aandelen en huizenprijzen op tot te hoog niveau, wat uitloopt op opwindende crashes, waarbij contraire beleggers als Grantham zelf hun hart bij op kunnen halen.

Wat kan een belegger nu doen?
Om nu je weg te vinden, heeft Grantham wel een paar tips. Niet alle beleggingscategorieën zijn momenteel te hoog aan de prijs. Opkomende markten en Japan zijn gematigd duur. Europese aandelen zijn momenteel wel risicovol, maar niet echt duur. Bos- en bouwland gaat ook nog. Maar de rest is brutaalweg te duur. Amerikaanse kwaliteitsaandelen worden  verkocht voor een prijs, die volgens GMO zeven magere jaren oplevert. De meeste groeiaandelen bieden nul rendement. En met fixed income moet je helemaal niet aankomen. Langlopend schuldpapier is vreselijk als de inflatie toeneemt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie