Nieuws

Lagerentehinderlaag

Beleggers vluchten in aandelen door de lage rente op obligaties. Maar een lage rente voorspelt laag aandelenrendement.

Het is een beetje als kiezen tussen twee kwaden. Zoiets als 'je geld of je leven'. Beleggers keren obligaties de rug toe vanwege de lage rentevergoeding die inmiddels in veel gevallen allang niet meer toereikend is om de inflatie te compenseren. Commodities zijn na twee magere jaren uit de gratie, hedgefunds zijn vooral goed in het binnenhalen van hoge vergoedingen en lage aandelen, dus blijft er weinig anders over dan aandelen. 

Vanmorgen stipten we dat Tina-scenario (There is no alternative) al aan. Het wrange is dat een omgeving van lage rente historisch gezien juist een vrij nauwkeurige voorspeller is van lage toekomstige rendementen op aandelen, stelt het Buttonwood-blog in The Economist. 

Overheden en centrale banken jagen beleggers de aandelenmarkt op met hooivorken in de hand. De lage rente moet sparen onaantrekkelijk maken en lenen aantrekkelijk. Dat is goed voor de consumentenbestedingen en voor de economie. En op de beurs - de aandelenbeurs - moet het vermogen van huishoudens weer aanwassen. Dan komt uiteindelijk alles goed.

En nu de praktijk...
Aandelen worden ten opzichte van de alternatieven relatief aantrekkelijk, bovendien wordt de waarde van aandelen volgens de theorieboekjes berekend door de huidige rente af te trekken van toekomstige cashflows, doceert Buttonwood. Hoe lager die rente, hoe meer waarde er onder de streep overblijft in dat rekensommetje.

Maar historisch gezien blijkt een lage rentevergoeding op staatsobligaties een voorbode van lage aandelenrendementen, in elk geval op een termijn van vijf jaar vanaf de startdatum. Dat gaat op in verschillende landen en over langere meetperioden. De grafiek toont zelfs een volmaakte curve van een vijfjaars aandelenrendement van -1,2% bij de laagste rente tot +11,2% bij de hoogste startrente.

Toegegeven, de extreem lage rente is het meest te zien in crisistijden, tijden waarin aandelen het ook niet crescendo kunnen doen. In het meest optimistische scenario kun je dan ook stellen - zegt Buttonwood - dat lage rente uiteindelijk wel degelijk tot hogere aandelenkoersen en economisch herstel leiden, maar niet binnen een periode van vijf jaar.

Conclusie: van lage rente heeft minimaal vijf jaar lang iedereen hinder. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus