Nieuws

‘Er komt een heerlijke crash aan’

Sinds de markt zich opmaakt voor een crash is Marc Faber een blij persoon. Dat gaat kansen bieden op echte koopjes.

Voor het eerst in tijden houdt Marc Faber van het huidige marktsentiment. Hoe hoger de markt stijgt, des te groter de kans op een ‘heerlijke’ terugval met allerlei koopkansen. Het kan niet anders, dan dat de centrale bankiers afgestraft worden voor het ongelimiteerd openzetten van de geldkraan. De extreme monetaire verruiming heeft gevaarlijke neveneffecten.

Marc Faber staat bekend om zijn zwartgallige kijk op de toekomst van de markten, extreem bearish als hij is. Hij deelde zijn visie al in het veelzeggende ‘Gloom, Boom & Doom Report’ en doet zijn uitspraken nu bij CNBC. Sinds de Fed en de ECB hun opkoopprogramma’s hebben gelanceerd is het booming business in de aandelen- en obligatiemarkten. Faber waarschuwt dat deze onevenwichtige stroom van gelden kan leiden tot het ineenstorten van de obligatiemarkt of tot een schitterende aandelenzeepbel.

Tot een aantal maanden geleden profiteerden vooral de obligaties van de geldpers, nu zijn het met name de aandelen. Rente op Amerikaanse staatsobligaties is sinds 1 januari met 23 basispunten gestegen, aandelenmarkten zijn met een rally bezig. Maar aandelen zijn duur, vooral in Azië waarschuwt Faber. Er zijn aandelenmarkten in Azië, die sinds hun dieptepunt 250% gestegen zijn.

De aandelenmarkten prijzen erg veel goed nieuws in, schampert Faber. Maar sinds de markt zich opmaakt voor een crash is hij een blijde persoon. Dat gaat kansen bieden op echte koopjes. Zijn beleggingsvisie is dan ook contrair, als de markt stijgt is het tijd om te verkopen en als iedereen afscheid neemt van aandelen doen zich de beste koopkansen voor.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie