Nieuws

Zwitserland is geen goud-Febo meer

Zwitserse banken willen af van de anonieme kluizen vol goud van hun klanten om hun balansen te verkorten, meldt de FT.

Zwitserse banken zijn niet meer zo happig op de kluizen vol goud die hun rijke klanten al sinds mensenheugenis bij hen aanhouden. UBS en Credit Suisse, dominante spelers op de omvangrijke fysieke goudmarkt van Zürich, verhoogden onlangs de fees voor het bewaren van goud. Voor particulieren mag het edelmetaal dan een begeerd bezit zijn, voor banken is het een molensteen die hen dwingt tot hogere kapitaalbuffers.

Dat schrijft de Financial Times. Zwitserse bankkluisjes vormen al eeuwenlang dé vlucht-Febo voor broodjes goud. Eigenaren van over de hele wereld leggen hun goudstaven met een gerust hart achter de blinde luikjes, in een zogenoemde unallocated account - een anonieme rekening. Maar hoe groter deze goudvoorraad, hoe dikker de kapitaalbuffer die de bank daar tegenover moet aanhouden.

Door de bewaarkosten flink op te schroeven proberen de Zwitserse banken hun klanten in rekeningen op naam te jagen. Dan is de bank nog slechts bewaarder en is een buffer niet meer nodig. Onder die goudklanten bevinden zich ook veel hedgefunds, andere banken en pensioenfondsen. De kluisfees bedragen 0,05 tot 0,1% van de waarde van het opgeslagen goud. De laatste tijd zijn zij met zo'n 20% gestegen, aldus de FT-bronnen.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie