Nieuws

Nieuwlichterij maakt ETF complexer

Twee nieuwe "smart beta"-trackers van iShares, T. Rowe Price wil actief beheerde ETF's: worden trackers te ingewikkeld?

iShares van BlackRock lanceert binnenkort twee zogenoemde smart beta-trackers van Amerikaanse aandelen. Het gaat om ETF's op een risicogewogen en een value-gewogen variant op de MSCI USA Index van de grootste Amerikaanse beursfondsen gemeten naar marktkapitalisatie. Verder heeft T. Rowe Price toestemming gekregen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC om actief beheerde ETF's te introduceren.

Het bericht over T. Rowe Price komt van Morningstar, het nieuws van iShares staat op IndexUniverse. Door de enorme concurrentie op de ETF-markt proberen de aanbieders zich te onderscheiden met nieuwe producten zoals smart beta-trackers. Die zijn gebaseerd op de gedachte dat gangbare indices vaak een vertekend beeld geven. Zo zijn indices van staatsleningen gewogen naar de landen met de grootste schulden.

Smart beta-producten streven naar een zuiverder verdeling, met als hopelijk resultaat stabielere, minder volatiele rendementen. Ze zijn omstreden omdat de nieuwe indices waarop ze zijn gebaseerd, en daarmee ook hun prestaties, veel minder inzichtelijk zijn voor de belegger. De stap van T. Rowe Price illustreert dat nieuwlichterij ETF's ook complexer maakt. Het idee achter "passief" beheer was juist eenvoud en lage kosten.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen