Nieuws

Centrale banken in oorlog met goud

Centrale bankiers zijn in oorlog met de goudmarkt. Mogelijk winnen ze een veldslag, maar de oorlog verliezen zij.

Centrale bankiers zijn in oorlog met de goudmarkt. Mogelijk winnen ze een veldslag, maar de oorlog verliezen zij.  Drew Voros is in gesprek met James Turk, oprichter van GoldMoney.com en schrijver van het boek The Collapse of the Dollar.

Turk wijst erop dat goud eigenlijk geen beleggingscategorie is, maar een vorm van geld. Goud genereert geen cash flow en creëert geen welvaart. Geld doet dat ook niet, alleen als je het aanwendt. Centrale bankiers interveniëren actief op de goudmarkt om maar te voorkomen dat de prijs van het edelmetaal teveel zal stijgen. Maar als de valuta’s minder waard worden kan het niet anders dan dat de goudprijs stijgt. De overheden voeren een verwoede anti-goud campagne, geheel voor hun eigen belang, stelt Turk.

Sinds de goudenstandaard is losgelaten bouwen nationale valuta alleen op vertrouwen en beloftes van overheden. Het goud dient als een reserve voor het monetaire systeem. Stijgt de goudprijs teveel, dan is dat een indicatie dat de nationale valuta aan koopkracht verliest. Een signaal dat centrale bankiers hun taak niet goed vervullen. Politici willen geen hoge goudprijs, terwijl ze anderzijds de geldkraan opendraaien, wat de goudprijs aanjaagt.

Daarom is er een strijd gaande tussen de goudmarkt en de centrale banken, maar de laatste verliezen de strijd. De goudprijs stijgt de afgelopen twaalf jaar gestaag en holt de koopkracht van nationale valuta gestaag uit. Dat de laatste maanden de goudprijs nauwelijks reageert op de monetaire maatregelen wijst op de hevige strijd aan het front. Centrale bankiers interveniëren alsof het een slotoffensief is.

Maar Turk weet zeker: ook in 2013 zien we een verder oplopende goudprijs. Want centrale bankiers pakken de fundamentele problemen niet aan, dat de overheidsbestedingen oncontroleerbaar uit de hand lopen.

Turk twijfelt ook aan de fysieke goudvoorraad van de centrale banken. Volgens hem is een groot deel uitgeleend aan bullion banks, die het weer uitzetten bij anderen. Veel van die fysieke voorraad is in omloop en komt nooit meer terug bij de banken.

The right tool for the right job
Om te beleggen in goud moet je je als belegger eerst afvragen waarom je het doet. Als je wilt handelen, kun je je geld steken in afgeleide producten, zoals ETF’s, futures of opties. Als je een veilige haven zoekt zonder tegenpartijrisico, dan moet je fysiek goud aanschaffen. Turk denkt dat zilver beter gaat presteren dan goud. Zilver kent een groter risico door de hogere volatiliteit. Maar bij hoger risico hoort doorgaans ook een hoger rendement.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022