Nieuws

Bearish? Koop aandelen

Marc Faber deed Amsterdam aan. "Ik ben bearish. Als het raam openstond, zou ik er misschien wel uit willen springen"

Je kunt veel zeggen van doemgoeroe Marc Faber, maar zijn verhaal is in elk geval consistent. De Zwitserse wallstreetveteraan bracht gisteren een bliksembezoek aan Amsterdam, in het West-Indisch Huis, bij de New Year’s Conference van de Noorse vermogensbeheerder Skagen. Waar zijn economische visie weinig verrassingen bevatte, zal zijn conclusie wellicht veel mensen onder zijn gehoor verrast hebben. “Ik ben bearish. Als het raam openstond, zou ik er misschien wel uit willen springen. Maar wie bearish is, kan maar beter aandelen kopen. Hoe bearisher u bent, hoe meer aandelen u moet hebben.”

Maar, eerst even terug naar het scenario dat Faber vlak daarvoor geschetst had. Dat betrof met name de Amerikaanse economie en de aanpak van de Federal Reserve en als tweede pijler van zijn doemscenario de geopolitieke krachtmeting op de oostelijke helft van het aardrond. Faber trok als vanouds fel van leer tegen de aanpak van de Federal Reserve in het algemeen en Ben Bernanke in het bijzonder.

Averechts effect Fed-beleid
“Hun doel is de economische cycli af te vlakken, maar daardoor creëren ze juist veel meer volatiliteit. Ze komen met kortetermijnreparaties voor structurele langetermijnproblemen. Elke ingreep van de Fed zorgt voor een nieuwe verstoring van de markt.” Dat zorgt voor bubbels, maar het is volgens Faber onvoorspelbaar waar de bubbels zich gaan vormen.

Het enige dat de Fed doet is ingrijpen nadat een bubbel geklapt is, met uitbundige geldinjecties. Sinds Greenspan zo het LTCM-probleem tackelde, weet de financiële wereld dat leverage gerechtvaardigd is, want de Federal Reserve grijpt toch wel in als het fout gaat. Die Greenspan-put is naadloos overgegaan in de Bernanke-put, betoogt Faber. Bernanke’s rechterhand Janet Yellen wordt door Faber opgevoerd als de bron binnen de Federal Reserve die graag negatieve rente zou zien. Negatieve nominale rente, welteverstaan. “Dat openbaart het hart van de Fed.”

De deflationaire ineenstorting van het financiële systeem – waarbij huizenprijzen, aandelen, goud, alles in waarde decimeert - die door sommige andere doemdenkers wordt voorspeld, die ziet Faber uiteindelijk wel komen, maar voorlopig nog niet. “Je kunt daar als belegger niet op gokken, in elk geval. Zolang het fiscale tekort blijft groeien, blijft de Fed geld printen. Maar hoe groter de rol van de Fed wordt, hoe lager de economische groei wordt.”

Grondstoffen hebben het beste gehad
Commodities, daar moeten beleggers het voorlopig niet van verwachten. Behalve olie, dan.  De meeste grondstoffen hebben het beste deel van hun rally wel achter de rug. “Je moet instappen ná het leeglopen van de bubbel, als er een forse onderwaardering is.” En die is er niet meer in grondstoffen, in tegenstelling tot tien jaar geleden. Faber zegt zelf voor 25% aandelen aan te houden, 25% cash en obligaties (vooral Aziatische bedrijfsobligaties), 25% vastgoed (met name in Azië) en 25% goud (maar zilver is ook goed).

Europese aandelen zijn – “hoewel er geen enkele reden is om optimistisch te zijn over Europa” – wel redelijk gewaardeerd, stelt Faber, die denkt dat een aantal Europese aandelenmarkten het dieptepunt voor tientallen jaren wel gehad hebben, in de afgelopen twee, drie jaar. Hoe bearisher je bent, hoe meer aandelen je moet hebben. Faber gebruikt daarvoor de Duitse geschiedenis als argument. “Eerste wereldoorlog, hyperinflatie, depressie, tweede wereldoorlog… Obligatiebeleggers zijn in die tijd drie keer al hun geld verloren. Aandelen waren misschien niet de allerbeste belegging, maar je hield er nog iets aan over.” En Amerikaanse Treasuries? Die bestempelt Faber 'in tegenstelling tot de kredietbeoordelaars nu al als CCC'.

In de toekomst verwacht Faber stevige politieke spanningen tussen China en de VS in de regio Zuid-Oost Azië. "De straat van Malakka is van levensbelang voor de Chinese olietoevoer. Maar de VS hebben tal van militaire bases in dat gebied. Daar is China niet happy mee, net zo min als de VS blij zou zijn met Chinese legerbases in de Golf van "Mexico." Ook de Amerikaanse bemoeienis met mensenrechten in Myanmar is volgens Faber terug te brengen tot dit geopolitieke niveau. "Als China een haven in Myanmar kan bouwen met pijpleidingen door dat land, hoeven de olietankers niet meer door de straat van Malakka." U begrijpt nu meteen waarom Faber nog wel positief is over de olieprijs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie