Nieuws

India wil van goudverslaving af

India probeert eindelijk van haar verslaving aan goud af te komen. De Financial Times bespreekt de situatie.

India probeert eindelijk van haar verslaving aan goud af te komen. De Financial Times bespreekt de situatie betreffende het edelmetaal. Toen de Indiase minister van Financiën begin deze maand aankondigde de import van goud duurder te maken, schrok de internationale goudmarkt.

Het land is namelijk ’s werelds grootste goudimporteur en verantwoordelijk voor meer dan een vijfde van de wereldwijde vraag. Vorig jaar vormde een daling in de import van 20 tot 25% een van de belangrijkste redenen dat de performance van goud achterbleef. De daling werd veroorzaakt door een hogere importbelasting en een vertraging in de binnenlandse economie.

Het is nog niet duidelijk of de maatregelen de import daadwerkelijk zullen raken. De importbelasting verhogen van 4% tot bijvoorbeeld 6% zou de vraag kunnen verminderen, en de hogere opbrengst van de belastingen komt ten goede aan de overheid. 

Welvaart
Anderzijds kan een hogere belasting er ook voor zorgen dat meer goud op de zwarte markt verhandeld wordt. Slechts 10 tot 15% van de consumenten is gevoelig voor de prijs van goud. De hogere welvaart in de meer landelijke gebieden zorgt dat de vraag nog steeds stijgt. 

De minister maakt zich zorgen over deze mateloze honger naar goud. Het tekort op de lopende rekening liep aan het einde van het derde kwartaal op tot 5,4% van het bbp. In sommige maanden was de import van goud verantwoordelijk voor de helft van het tekort. 

Een andere oplossing voor het probleem is volgens overheidsadviseur Raghuram Rajan om te focussen op de zwakheid van goud als belegging. Dat betekent dat het land andere beleggingen zal moeten aanprijzen als alternatief. De overheid wil hoe dan ook beter gebruik maken van de goudvoorraden, en dat zou zonder twijfel de buitenlandse vraag raken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen