Nieuws

Bond funds niet aan te slepen

Obligaties nog steeds in trek. Pimco, AXA, Standard Life, Aberdeen en Nordea haalden meer dan 1 miljard op in november.

In november veranderde er niets. Europese fondsbeleggers bleven geld naar obligatiefondsen brengen, zo blijkt uit de Lipper Fund Flows.  Voor de vijfde maand op rij bereikte de teller een niveau boven de 20 miljard euro voor vastrentende fondsen waarmee er dit jaar al 204 miljard naar vastrentende fondsen stroomde. De instroom was weliswaar lager dan eerdere maanden, maar nog steeds gezond voor Obligaties wereldwijd, emerging market debt (3,1 miljard) en high yield bonds (2,2 miljard).

Aandelenfondsen vertonen een veel volatieler beeld en doken na een herstel in de maanden ervoor zomaar weer in de min, een uitstroom van 940 miljoen euro. Aandelenfondsen op het gebied van opkomende markten haalden nog wel geld binnen, maar met name fondsen met de focus op Europese aandelen (EU en VK) zagen outflows.

Vijf fondshuizen slaagden er in november in meer dan 1 miljard euro uit de markt te halen:

  • Pimco (3,2 miljard)
  • AXA IM (2,1 miljard)
  • Standard Life (1,2 miljard)
  • Aberdeen (1,1 miljard) en
  • Nordea (1 miljard)

In totaal stroomde er na elf maanden 191 miljard euro in Europese beleggingsfondsen, geldmarktfondsen buiten beschouwing gelaten. De opmars van cross border fondsen is opvallend. Zij zijn inmiddels goed voor 43% van het beheerd vermogen in Europa’s fondsenindustrie. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie