Nieuws

‘Elke aap kan de markt verslaan’

Een geblinddoekte aap kan een portefeuille samenstellen en outperfomen en het werkt nog echt ook. Broodje aap verhaal?

In 1973 riep een professor van Princeton het al: een geblinddoekte aap die dartpijltjes gooit naar een koerspagina uit een financieel dagblad, kan een portefeuille samenstellen die het net zo goed doet als die van financiële experts. Rob Arnott scherpte het principe nog wat aan: die apen doen het beter dan zowel de experts als de markten. Rick Ferri heeft weer genoeg stof om een blog te vullen, want je zult maar in de aap gelogeerd zijn met je dure actieve beheer…

Waar komt de aap uit de mouw? Het is geen truc, maar een logische verklaring die aan de apen-theorie ten grondslag ligt. De beter presterende portefeuilles hebben niet met bijzonder inzicht van de apen te maken, maar het draait allemaal om de aandelen van kleinere ondernemingen en waardevolle aandelen die het beter doen dan de markt.

Een willekeurig samengestelde portefeuille uit 1000 aandelen bestaat uit merendeels kleine fondsen. En aangezien die kleinere fondsen het beter doen dan de grote is het duidelijk waarom de apentheorie werkt. Wat ook nog helpt is dat die willekeurige fondsen in de portefeuille allemaal gelijk gewogen zijn, dat reduceert het gewicht van de zware jongens op de lijst en helpt het rendement nog een extra handje.

Voordat u nu naar de dierenwinkel snelt om een geblinddoekte aap te bestellen die dartpijltjes kan gooien, moet u zich wel bewust zijn van de risico’s, waarschuwt Rick Ferri. Het extra rendement gaat natuurlijk met extra risico gepaard. Meer kleinere fondsen in portefeuille zorgt voor meer risico dan de markt als geheel. De wetenschappelijke wereld erkent de ‘small-cap premium’. De kleinere ondernemingen zijn gewoonweg risicovoller dan de grote spelers op de wereldmarkt.

Volgens het Fama-French Three Factor Model wordt het rendement van een portefeuille bepaald door drie risicofactoren in de aandelenmarkt: beta, grootte en waardering. De hoogte van de verschillende risico’s is bepalend voor het risicoprofiel en rendement van de portefeuille.

Beleggen via een dartende aap is toch wel een broodje aap verhaal. Ferri heeft een oplossing die minder bananen kost en zelfs nog beter functioneert. Beleg je geld in een ‘all index fund’. Breed indexbeleggen is superieur, door te profiteren van alle beleggingscategorieën is de kans op outperforming hoger, stelt hij.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen