Nieuws

Verschil in fysieke goud ETF’s

Vier verschillen, voor elk wat wils in fysiek goud. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de vier goudtrackers.

Het lijkt op het eerste gezicht alsof je simpelweg de beste koop kunt kiezen in fysieke goud ETF’s, maar er zijn wel degelijk fundamentele verschillen tussen de vier goudtrackers, stelt Paul Baiocchi. Vier verschillen, voor elk wat wils in fysiek goud. Als je je niet druk wilt maken over het opbergen van fysiek goud, dan is de keus nog makkelijker. Koop dan iShares Gold Trust en verheug je in wat je bespaart.

Waar zitten de verschillen dan bij de aanbieders van fysieke goud trackers?
Die vind je vooral in kosten (expense ratio) en locatie van de goudopslag. Die verschillen in het aanbod trekken ook verschillende soorten beleggers aan. Want waar het goud ligt speelt voor een belegger zeker een rol als hij erin belegt als bescherming tegen een apocalyps of valutacrisis. Dan wil je je fysieke goud niet op een plek hebben waar het risico op confiscatie groot is.

Verreweg de grootste fysieke goud ETF is het SPDR Gold Shares met een omvang van 70 miljard dollar. Het is de duurste van de vier wat expense ratio betreft, maar heeft het grote voordeel van extreem hoge liquiditeit. Ook biedt deze reus onder de goud ETF’s bijzondere voordelen aan institutionele beleggers omdat de kosten per aandeel fors lager uitvallen. Het fysieke goud van deze ETF ligt veilig in Londen.

Voor de particuliere belegger is het iShares Gold Trust de beste keus als het enkel om kopen en houden gaat. De round trip retail cost voor deze ETF is het voordeligste in dit segment. Het goud is opgeslagen over heel de wereld.

De overige twee exchange traded funds in fysiek goud zijn SGOL en AGOL. Het verschil zit het vooral in locatie van de goudkluis. Beide fondsen zijn in kosten goedkoper dan SPDR Gold Shares, maar missen die liquiditeit. AGOL heeft zijn goud in Singapore liggen, een van de meest transparante financiële markten ter wereld.  SGOL zoekt de zekerheid in Zürich, een van de weinige echt veilige havens ter wereld. Die beide aanbieders bieden de belegger dus transparantie en zekerheid.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen