Nieuws

"Fed plaatst banen boven inflatie"

Bernanke heeft het niet zo gezegd, maar werkloosheid is nu zijn eerste prioriteit, schrijft FT-columnist Gavyn Davies.

De massale maandelijkse aankopen van Treasuries en mortgage-backed securities (MBS) door de Federal Reserve Bank sporen niet met de ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie en werkloosheid. Het verschil tussen de nieuwe plafonds van de Fed – respectievelijk 2,5% en 6,5% – en de werkelijke percentages vertoont al ettelijke maanden een dalende trend (zie grafiek). Dan zou de Fed ook haar monetaire geldinjecties moeten verminderen. Maar die blijven juist op peil. 

 

 

 

FT-columnist en vermogensbeheerder Gavyn Davies probeert deze anomalie te verklaren. De diverse rondes van quantitative easing hebben de balans van de Fed enorm doen aanzwellen. Ook als je die monetaire operaties relateert aan het Amerikaanse bbp is er sprake van een imposante versoepeling van het monetaire beleid. "Kan dit worden verklaard doordat inflatie en werkloosheid steeds verder afwijken van de targets van de Fed?," aldus Davies. "Nee, dat kan niet." 

Hij leest eruit af dat de Fed vanaf nu de werkloosheid zwaarder zal laten wegen in de bepaling van haar beleid dan de inflatie. Er is sprake van een duidelijke verschuiving in de wijze waarop de Fed zal reageren op de economische ontwikkeling, concludeert Davies. Bernanke geeft inflatie veel minder prioriteit dan ooit tevoren. "Wij weten niet of de Fed de werkloosheid echt kan terugdringen," aldus Davies. "Maar zij gaat het wel proberen, en hard ook." 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen