Nieuws

FT: Deutsche ontliep lot van Lehman

Met Deutsche Bank had het net zo kunnen aflopen als met Lehman, zo blijkt uit een reconstructie van de Financial Times.

Met Deutsche Bank had het net zo kunnen aflopen als met Lehman, als de Duitse grootbank gedwongen was geweest tijdens de kredietcrisis de werkelijke risico's van haar derivatenhandel te laten zien. Die bedroegen zo'n tien miljard dollar, genoeg om Deutsche's bufferkapitaal te laten dalen tot onder de minimumgrens. De bank wist de risico's echter te verbergen totdat de markten weer tot bedaren waren gekomen en de derivatenposities geruisloos konden worden afgewikkeld. 

Dat blijkt uit een reconstructie in de Financial Times. Eerder was al bekend geworden dat drie klokkenluiders het rookgordijn rond de derivatenpositie, die destijds 130 miljard dollar groot was, bij de Britse en Amerikaanse banktoezichthouders hebben aangekaart. Naar eigen zeggen werden de drie ontslagen als Deutsche-medewerkers vanwege hun aanhoudende kritiek op de omgang van de bank met haar derivatenhandel. Deutsche zelf ontkent alles. 

De reconstructie door de FT verscheen vlak voor het besluit van de Britse en Amerikaanse banktoezichthouders om wankele grootbanken voortaan gezamenlijk te liquideren, zodat bankiers, aandeel- en obligatiehouders opdraaien voor wangedrag in plaats van overheden en belastingbetalers. Doordat de derivatenrisico's geheim bleven kon topman Josef Ackermann begin 2009 mooie sier maken met de balans van Deutsche, waardoor de beurskoers verdubbelde. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen