Nieuws

Chinezen bevelen VS van harte aan

Vergeet de fiscal cliff: koop Amerika. Columnist Philip Stevens is duidelijk: de VS is en blijft een supermacht.

Vergeet de fiscal cliff: koop Amerika. Financial Times’ columnist Philip Stevens is duidelijk: de VS is en blijft een supermacht. 

Het conflict tussen Barack Obama en het door de republikeinen gerunde Huis van Afgevaardigden kan wel degelijk slecht aflopen. De risico’s en consequenties van het mislukken van een akkoord zijn echter zwaar overdreven. Zelfs als de onderhandelingen worden gestopt, betekent dat niet dat de 600 miljard dollar aan belastingverhogingen en bezuinigingen de economie zullen doen instorten. 

De impact zal in 2013 zeker worden gevoeld. Het vertrouwen kan op korte termijn flink worden geschaad, maar in plaats van een klif lijken de gevolgen meer op een schuine helling. 

Het Congressional Budget Office schat dat de Amerikaanse economie volgend jaar met 0,5% kan krimpen. Dat is nou niet bepaald goed nieuws, maar vergeleken met Europa bij lange na geen ramp. Hoe dan ook lijkt het er op dat er ten minste een gedeeltelijke deal zal worden gesloten. 

Trend
Voor beleggers is er reden tot optimisme. Het tekort kan in de loop der tijd worden gedicht, en de Amerikaanse economie staat er goed voor. De trend is positief, hoewel deze vaak wordt overschaduwd door kortdurende stormen.

Zelfs volgens de Chinezen gaat het met de VS de goede kant op, zo blijkt uit een ongepubliceerde beoordeling van de Amerikaanse macht. De politiek is stabiel, demografisch gezien staat het land er goed voor en de VS heeft vele bondgenoten. Technologisch gezien is het vooruitstrevend en de cultuur beïnvloedt de rest van de wereld sterk.

Er zijn ook minpunten: een achterblijvende economie, stijgende schulden en tekorten, sociale polarisatie en een politieke patstelling. Dit zijn echter tijdelijke zaken die kunnen worden opgelost, terwijl bovenstaande voordelen permanent zijn. De VS kan daarnaast profiteren van schalieolie en de afhankelijkheid van het Midden-Oosten verminderen. Goedkope benzine zal de economie een flinke boost geven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus