Nieuws

'Pas op voor bubbel EM-obligaties'

De vraag naar obligaties uit opkomende landen (staats en corporate) blijft maar toenemen. De FT gaat in op dit fenomeen.

De vraag naar schuld uit opkomende landen blijft maar toenemen. Volgens de Financial Times maken zowel overheden als bedrijven, van El Salvador tot Mongolië, goed gebruik van de flink gedaalde rentes. De gemiddelde rente voor de JP Morgan EMBI Global Diversified index bevindt zich momenteel op 4,46%. Voor bedrijven en overheden is dat een overtuigend argument om hun bankschuld te vervangen door obligaties.

Sommige vermogensbeheerders en strategen maken zich echter zorgen dat de opkomende obligatiemarkt een bubble wordt, met rentes die door de vraag naar fixed income steeds verder dalen. 

Huiswerk
Charles Cortellesi, mededirecteur fixed income bij Cantor Fitzgerald: “Uitgevers zullen hun voordeel blijven doen met de historisch lage rente. De markt voor Latijns Amerikaanse schuld lijkt al enkele maanden duur.” Toch denkt hij dat het tij snel zal keren. Volgens Shamaila Khan, hoofd bedrijfsobligaties opkomende markten bij Alliance Bernstein, moeten beleggers hun huiswerk doen en naar de onderliggende investering kijken.

Doordat de rentes behoorlijk zijn gedaald, worden beleggers niet altijd voldoende gecompenseerd voor het risico dat ze lopen. Vooral in het geval van El Salvador is de situatie interessant. Het land wordt geplaagd door armoede, drugsgeweld en politieke instabiliteit. Naar verluidt heeft El Salvador Citigroup en Deutsche Bank ingehuurd om een benchmark-obligatie in dollars uit te geven. Hieruit zal blijken hoe ver beleggers willen gaan in hun zoektocht naar rendement.

Andere uitgiften die er aan zitten te komen:

  • De Chileense retailer Cencosud wil een miljard aan tienjarige obligaties uitgeven.
  • Het eveneens Chileense CFR Pharmaceutical wil 300 miljoen aan tienjarige obligaties verkopen.
  • Het Mexicaanse Grupo KUO SAB is van plan 250 miljoen aan tienjarige obligaties uit te geven met een rente van 6,5%.
  • Rosneft, het Russische oliebedrijf, wil 3 miljard ophalen in verschillende uitgiften.
  • Volgens Bloomberg wil het Russische Tinkoff Credit Systems 100 miljoen aan achtergestelde obligaties uitgeven met een looptijd van 5,5 jaar.
  • Bloomberg haalt eveneens bronnen aan die stellen dat Mongolië vijf- en tienjarige obligaties gaat aanbieden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus