Nieuws

2012: Het jaar van BOND

Skyhigh is de prestatie die BOND neerzette in het jaar 2012. We hebben het dan niet over James, maar over Bill Gross.

Skyhigh, het is de prestatie die BOND neerzette in het jaar 2012. We hebben het dan niet over James, maar over Bill Gross. Dit jaar lanceerde Pimco het Total Return ETF, afgekort als BOND, en het bleek een ongekend succes. Binnen 2,5 maand werd de barrière van 1 miljard dollar doorbroken en momenteel is het fonds 3,7 miljard dollar groot. Als dan bedacht wordt dat alle andere 162 ETF´s, die dit jaar in het leven geroepen zijn, goed zijn voor een gezamenlijke 4,3 miljard dollar, dan zegt dat wel iets over het succes van BOND.

Paul Baiocchi kan op IndexUniverse maar één conclusie trekken: het succesverhaal van de ETF´s gaat over de honger van beleggers naar rendement. Zes van de tien meest succesvolle exchange traded products zijn gericht op fixed income. En de aanbieders lijken steeds beter aan te voelen wat de belegger zoekt.

Dat is de andere conclusie die Baiocchi trekt: de ETF-aanbieders hebben een omslag gemaakt in hun denken. Niet langer worden er willekeurig ETF’s in het leven geroepen, op hoop van zegen. Maar de aanbieders lijken nu heel gericht oog te krijgen voor wat de markt vraagt. Mag dan in 2012 wel het aantal nieuwe ETF´s zijn afgenomen, het aantal assets nadert echter recordhoogte.

Maar er is meer dan BOND. Aanbieders lijken met succes in te spelen op de honger naar rendement. Zes van de top tien fondsen hanteren een obligatiestrategie, slechts één gaat over traditionele Amerikaanse staatsobligaties. Op de tweede plaats van de topproducten in 2012 staat het SSGA’s SPDR Barclays Short Term High Yield Bond ETF, wat Baiocchi ziet als perfecte illustratie van de zoektocht naar rendement.  Hieronder de lijst van de tien beste ETF´s die gelanceerd zijn in 2012.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen