Nieuws

'Energiemarkt staat bol van mythes'

De markt vaart blind op aangenomen metgatrends als de Hubbertpiek en renewables-revolutie, stelt AXA IM.

De schrik zit er goed in bij veel beleggers na het doemscenario dat de Amerikaanse beurszwaargewicht Jeremy Grantham deze week optekende. Veertig jaar van benedengemiddelde groei en een ‘ramp van bijbelse proporties’ kondigde de eminence grise van GMO aan op basis van demografische ontwikkelingen. En op basis van ons energieverbruik in combinatie met toekomstige energiewinning.

Toeval of niet, vermogensbeheerder AXA IM komt nu met een rapport waarin het stelt dat de wereldwijde energiemarkten bol staan van mythes. Eric Chaney, hoofdeconoom van AXA IM, stelt dat de markt ‘blindvaart op algemeen geaccepteerde megatrend zoals de Hubbertpiek, de schaliegasrevolutie, de CO2-heffingen en de ontkoppeling van de olie- en gasmarkt’.  Chaney kijkt in het rapport met name naar de gevolgen van nieuwe technologieën en regelgeving.

“Energie is een van de weinige grote thema’s die eigenlijk voor alle beleggers relevant zijn, van shortsellers tot pure longsellers en van kopers van hedgestrategieën tot beheerders van schenkingen of staatsinvesteringsfondsen. Helaas is energie echter een verraderlijk mijnenveld waarop talloze uiteenlopende aspecten (economie, politiek, technologie, bedrijfsmodellen, regulering) een bepalende rol spelen. Ook is het een terrein vol vastgeroeste ideeën.”

Chaney onderscheidt in zijn rapport drie trends die voor beleggers van belang zijn:

  • relatie tussen fossiele brandstoffen
  • de rol van hernieuwbare energie
  • de toekomst van gedistribueerde elektriciteitsopwekking

Fossiele brandstoffen blijven energiebron nummer 1, maar de prijzen zijn volatiel en hoog wat dwingt tot een queeste naar nieuwe energiebronnen. Steenkool daalt volgens Chaney in kwaliteit wat met name opkomende economieën richting schonere energie zou moeten pushen. De winning van schaliegas stuit op hoge kosten en de noodzaak van durwe innovaties.

Hernieuwbare energie heeft nog een lange weg te gaan en geldt nog niet als strategische groeimotor voor bedrijven.  Veel grote energiebedrijven hebben op dit vlak dan ook geen langetermijnbeleid voor onderzoek en ontwikkeling. De innovatie komt daarom bij uitstek van kleinere ondernemingen. Beleggers moeten ook oog hebben voor belemmeringen voor het uiteindelijke commerciële succes van nieuwe technologieën en of deze technologieën uiteindelijk geïntegreerd kunnen worden in de energiemix.

Michael Bret, Head of Thematic Research van AXA IM: “In de afgelopen tien jaar zijn er aan productie- en gebruikszijde veel nieuwe partijen opgestaan die het energielandschap flink hebben opgeschud. Het stof is nog niet helemaal neergedaald en we verwachten nog verrassende wendingen in de vermeende nieuwe trends op het vlak van onder meer schalieolie, steenkool, kernenergie en de CO2-markten.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie