Nieuws

Faber: Markt richting mega-meltdown

Beleggers moeten zich voorbereiden op een koersval van minstens 20%, voorspelt Marc Faber. "Payback time breekt nu aan."

Beleggers moeten zich schrap zetten voor een market meltdown die minstens 20% van de huidige beurskoersen zal doen verdampen. Niet omdat Griekenland alsnog failliet dreigt te gaan en evenmin omdat de Amerikaanse overheid afdendert op een "begrotingsravijn". De markten zullen onderuitgaan omdat de bedrijfswinsten teleurstellen en de wereldeconomie volgend jaar nauwelijks zal groeien, zo niet zal krimpen. 

Dat voorspelt superbelegger Marc Faber, auteur van het Gloom, Boom and Doom Report, op de zakenzender CNBC (zie ook onderstaand filmpje). "Ik geloof niet dat de markten zullen dalen vanwege Griekenland, en ik geloof evenmin dat ze zullen dalen vanwege de fiscal cliff – er komt namelijk helemaal geen fiscal cliff," zegt de Zwitserse investeerder en notoire doemdenker. De echte signalen van naderend onheil ziet hij in de tegenvallende resultaten van grote bedrijven. 

Zo leverde het aandeel Apple al 20% van zijn waarde in sinds het hoogtepunt in september. Andere beursgenoteerde reuzen die onlangs teleurstellende cijfers publiceerden waren Google, McDonald's en Amazon. Faber ziet de Amerikaanse overheid als voornaamste boosdoener. Volgens hem ontbreekt het in de VS aan de politieke wil om de staatsbegroting echt aan te pakken. "Ik geloof dat we van 1980 tot 2007 boven onze stand hebben geleefd. Payback time breekt nu aan." 

 


 

In het onderstaande interview met Bloomberg legt Faber nog eens uit waarom het rekenwerk niet klopt en de markten op een crash afstevenen.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie