Nieuws

En nu die klif, Mr. President (2)

De herverkiezing van Obama neemt een paar onzekerheden weg. Maar de komende tijd liggen veel hindernissen op zijn weg.

De herverkiezing van Barack Obama  neemt een paar onzekerheden weg. Maar de komende maanden liggen de nodige hindernissen op de weg van de president. De fiscal cliff, het "begrotingsravijn" waar de staatsbegroting van de VS met volle kracht op afdendert, komt steeds dichterbij. Gisteren tastten strategen van Schroders en Fidelity de zetten af die de VS bij die afgrond weg kunnen houden.

Vandaag richten Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy ING IM en Mark Allen van AXA IM hun blik na de verkiezingsuitslag direct op die fiscal cliff. In elk geval is de onzekerheid rond de Federal Reserve en de toekomst van Ben Bernanke afgenomen. Romney wilde Bernanke direct vervangen. Maar het effect van de ruime monetaire politiek hangt samen met het voornemen om hiermee door te gaan tot de reële economie weer aantrekt.

Status quo gehandhaafd
Eigenlijk is er met de verkiezingsuitslag weinig veranderd aan de status quo, een Democraat in het Witte Huis en een verdeeld Congres. De patstelling houdt dus aan, terwijl de VS afdenderen op een afgrond waar zij onherroepelijk instorten als er geen akkoord uitrolt. De kredietbeoordelaars voeren de druk op, met de waarschuwing dat een politieke impasse een bedreiging vormt voor de kredietwaardigheid van de VS.

Klif en plafond
Van Nieuwenhuijzen en Allen zien achter die klif alweer het volgende probleem opdoemen, het schuldenplafond moet in uiterlijk maart 2013 worden verhoogd. Van Nieuwenhuizen vindt het moeilijk om in te schatten wat de exacte gevolgen zullen zijn als de VS toch met open ogen in de afgrond stort. Wel gaat de strateeg van ING IM ervan uit dat de gevolgen hooguit tijdelijk zullen zijn en met terugwerkende kracht de negatieve effecten worden gerepareerd. De volatiliteit zal echter evident zijn en de onzekerheid kan ondernemers en beleggers voorzichtig maken in hun uitgaven.

Mark Allen houdt rekening met een compromis in december, wat een aantal negatieve gevolgen voorkomt, maar zeker niet alle. Ook hij ziet hooguit een paar maanden tijdwinst, omdat het schuldenplafond opnieuw een politiek akkoord vereist. De strateeg van AXA IM denkt dat er een totaalpakket uit moet rollen, waarin Democraten en Republikeinen de fiscal cliff en het schuldenplafond beide aanpakken. Mogelijk is er meer ruimte voor een compromis nu de invloed van de conservatieve Tea Party op de Republikeinen wat lijkt af te nemen. Allen constateert dat echter met een groot voorbehoud.

Daarnaast wijst hij nog op de verkiezing van senator Elizabeth Warren, die een veldtocht tegen financiële instellingen heeft gestart, die zij nu voort kan zetten. Mr. President staat voor een hoop uitdagingen. Yes, can he? Zien of Obama het nog steeds kan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's