Nieuws

Kredietbureaus kijven onder elkaar

De kredietbureaus slaan nu ook elkaar om de oren vanwege hun slechte huiswerk, meldt de FT. "S&P publiceert rotzooi."

De kredietbureaus krijgen niet langer alleen kritiek van buiten, ze slaan nu ook elkaar om de oren met de slechte onderbouwing van hun ratings. Aanleiding vormen de commercial mortgage-backed securities (CMBS), beleggingsproducten die zijn samengesteld uit pools aan hypotheken op commercieel vastgoed. "Ik geloof mijn ogen niet als ik de rotzooi zie die Standard & Poor's publiceert," aldus nieuwkomer Jules Kroll.

Kroll doet zijn krasse uitspraak in de Financial Times. Hij werd een legende op Wall Street door zijn financiële detectivebureau Kroll Inc., dat hij stichtte in 1972 en in 2004 voor 1,9 miljard dollar verkocht aan Marsh & McClennan. Vijf jaar later startte hij Kroll Bond Rating Agency (KBRA), de eerste nieuwe onafhankelijke kredietbeoordelaar sinds de kredietcrisis. Kroll's missie is herstel van vertrouwen door betere en helderder ratings.

KBRA is inmiddels de nummer drie in de rating van CMBS'en, achter Moody's en Fitch. Standard & Poor's haakte een jaar lang af nadat was uitgekomen dat het bureau zijn CMBS-ratings baseerde op foute financiële aannames. Maar sinds kort is S&P weer terug in een markt waar de concurrentie volop woedt. CMBS'en zijn duurder dan ooit en de spreads ten opzichte van treasuries zijn nog nooit zo klein geweest.

Niet zo nauw met de kwaliteit
De gretige vraag brengt banken en andere emittenten in de verleiding het niet zo nauw te nemen met de kwaliteit van het onderpand - precies wat er gebeurde tijdens de huizenbubbel die de kredietcrisis van 2008 veroorzaakte. Kroll is niet de enige kritikaster. Moody's hekelde in oktober twee verschillende S&P-CMBS-ratings van CMBS'en. Fitch hekelde vorige week S&P en Moody's over hun AAA-rating voor een derde CMBS.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie