Nieuws

Skagen: Fed, ECB "rentetherapeuten"

"Rentetherapie" door de centrale banken blijft voorlopig de enige groeimotor, schrijft Kristoffer Stensrud van Skagen.

"Rentetherapie" door de centrale banken is momenteel de enige effectieve remedie tegen een dreigende winterdepressie bij wereldwijde beleggers. Stagnerende groei, Amerikaanse presidentsverkiezingen en tegenvallende cijfers uit China maken dat de centrale banken voorlopig de voornaamste aanjagers blijven van de kwakkelende wereldeconomie. Verdere monetaire verruiming is niet al te riskant: het duurt nog wel even voordat de inflatie gaat stijgen.

Dat schrijft Kristoffer Stensrud van Skagen in het laatste Market Report van de Noorse vermogensbeheerder. Stensrud, zelf beheerder van Skagens Kon-Tiki Fund (aandelen uit opkomende landen), zag afgelopen zomer geen brede beursrally. "Beleggers vluchtten in voorspelbare bedrijven, bij voorkeur met een stabiel dividendbeleid," schrijft hij. Zij zoeken andere bronnen van inkomsten, nu de reële rente op "veilige" staatsleningen inmiddels negatief is geworden. 

Of de Chinese overheid wel of niet gaat stimuleren, zal onduidelijk blijven zolang dat land geen nieuwe politieke leider heeft. Wat betreft de VS is het wachten op de uitslag van de presidentsverkiezingen. Zo resteert de "rentetherapie" van de centrale banken als enige motor, aldus Stensrud. Zijn eigen Kon-Tiki-fonds behaalde de laatste twaalf maanden een rendement van 21,4%, iets minder dan zijn benchmark. Skagen Global deed het juist iets beter dan zijn markt: 26,3%. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen