Nieuws

Vertrek Pandit bij Citi schokt VS

Het totaal onverwachte vertrek van Vikram Pandit als CEO van Citigroup sloeg Wall Street dinsdag met stomheid.

Het vertrek van Vikram Pandit als CEO van Citigroup sloeg Wall Street dinsdag met stomheid. Het nieuws kwam totaal onverwacht en op een ongebruikelijk moment, zo maar op een doordeweekse werkdag. Pandit was altijd omstreden gedurende de vijf jaar dat hij aan het roer stond van de financiële reus, en werkte samen met zijn commissarissen aan opvolgingsplannen voor-het-geval-dat. Maar de Wall Street Journal schreef onlangs dat hij nog jaren zou aanblijven. 

Gedwongen door de kredietcrisis zette Pandit het mes in de megahaarbal aan financiële bedrijven die fusie- en overnamejunk Sandy Weill naliet. Pandit was meer manager dan bankier; hij probeerde vooral de efficiency en samenhang te verbeteren. Veel traditionele bankiers en handelaren binnen Citi haatten hem dan ook diep. Analisten overlaadden hem eerst met lof, later met kritiek. Onder meer over zijn honorarium: 16 miljoen dollar per jaar in cash en aandelen. 

Maandag meldde Citi een jaar-op-jaar winstval in het derde kwartaal met liefst 88% als gevolg van een eenmalige afboeking. Maar de cijfers waren minder slecht dan analisten hadden gevreesd. Behalve Pandit vertrekt ook COO John Havens. Hij gaat een paar maanden eerder met pensioen dan gepland. Pandit wordt opgevolgd door Michael Corbat, een Citi-veteraan die onder meer de bad bank leidde waarin Citi na de kredietcrisis haar bleeders klaarmaakte voor verkoop. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

    Assetallocatie