Nieuws

ETF's ter discussie (II)

Zijn ETF’s niet meer het goedkope, eenvoudige alternatief voor actief beheerde beleggingsfondsen? Wat vindt Rico Bosma?

De Autoriteit Financiële Markten, de Europese toezichthouder ESMA en de Amerikaanse waakhond SEC morrelen aan de poorten van het passieve beleggen. De immense groei heeft geleid tot een aanbod dat veel breder is dan de indexproducten op de grootste indices wereldwijd. En plotseling zijn het uitlenen van de onderliggende aandelen (securities lending), de mandjes met swaps bij synthetische trackers en het tegenparijrisico punten van discusie.

ETF’s zijn dus helemaal niet meer het goedkope, eenvoudige alternatief voor actief beheerde beleggingsfondsen. Reden genoeg om een aantal experts in stelling te brengen: Han Dieperink, Rico Bosma, Tim Mortelmans en Bob Homan. Deel II met Rico Bosma.

1. Synthetische ETF’s horen niet in klantportefeuilles thuis.

"De AFM vindt van niet, de Europese toezichthouder ESMA heeft er minder problemen mee. Met veel swaps die gebruikt worden is niks mis. Wij maken vooral onderscheid in het type klantportefeuille. Voor obligatieproducten willen wij enkel in fysieke ETF’s beleggen. Voor producten waarvoor een hogere risicobereidheid geldt zoals bijvoorbeeld aandelen of vastgoed kunnen ook swapproducten worden opgenomen als we er bijvoorbeeld betere liquiditeit voor terugkrijgen."

2. Het is onmogelijk beleggingsfondsen te selecteren die de index structureel verslaan.

"Ik ben nog steeds fervent aanhanger van actieve fondsen. Alleen als we in bepaalde regio’s of assets geen outperformend fonds weten te vinden, gaan we voor indexproducten. We analyseren fondsen op ervaring van het managementteam, de organisatie, past performance (gecorrigeerd voor risico’s) en proberen te kijken of die performance skill of luck was."

3. Onze klanten vragen om goedkopere oplossingen.

"Wij hebben drie jaar geleden al gekozen om kickbacks door te geven aan onze cliënten. Het verschil in kosten tussen actief en passief is na aftrek van de kickback in veel gevallen al niet heel groot meer. Zeker bij obligatieproducten zijn kosten een belangrijke factor. Door de huidige lage rentevergoeding is het voor actieve fondsmanagers in deze categorie zeer moeilijk de index te verslaan zonder dat ze extra risico toevoegen."

4. De AFM jaagt beleggers naar benedengemiddeld rendement.

"Klopt. Wij bedienen een doelgroep met een vermogen van 2,5 miljoen of meer, maar kleinere beleggers worden door de nieuwe leidraden en richtlijnen oninteressant voor banken. Dan komen ze in execution only terecht of internetoplossingen. Daar komen ongelukken van."

5. Beleggers moeten ETF’s op marktgewogen indices mijden.

"Dit geldt zeker voor obligatie-indices. Het blijft vreemd dat deze indices de grootste wegingen hebben naar landen of bedrijven die de meeste schuld uitgeven. Ook op aandelengebied is het aantal producten voor Nederlandse beleggers nog beperkt. Ik heb onlangs gezocht naar GDP-gewogen aandelenindices, maar daar zijn geen indexproducten op. In de MSCI World zit je nu voor dik 50% in Amerikaanse aandelen en 30% Europa. Interessanter zou een index zijn die de economische groei weergeeft."

6. De focus moet minder op risico (en kosten) en meer op potentieel rendement komen te liggen.

"Dat is een gegeven. Met obligaties verdien je in het beste geval nauwelijks iets. Wie rendement wil halen, moet aandelenrisico nemen. Er zijn nog steeds mensen die 6% per jaar willen halen, maar geen risico willen lopen. Die kunnen hen niet van dienst zijn."

Rico Bosma is partner bij Wealth Management Partners. Dit artikel is eerder verschenen in IEXProfs magazine 18, oktober 2012.

* Alle ETF-termen en -begrippen vindt u in het Groot ETF Woordenboek. *

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie