Nieuws

Fiscal cliff kost VS tot 4% groei

Als de Amerikaanse staat in het 'begrotingsravijn' valt. kost dat 1,5 tot 4 procentpunt bbp-groei, berekende Goldman.

Als de Amerikaanse overheid eind dit jaar in het gevreesde "begrotingsravijn" stort, kan dat in het ergste geval 4 tot 4,5 procentpunten bbp-groei schelen in de eerste twee kwartalen van 2013. De scenario's "slecht" en "niet zo goed" leiden nog altijd tot respectievelijk 2 en 1,5 procentpunt minder bbp-groei.

Het zwakke optreden van president Obama in zijn eerste debat met uitdager Mitt Romney heeft de toch al grote onzekerheid rond de fiscal cliff flink doen toenemen. Dat hebben Alec Phillips en Jan Hantzius van zakenbank Goldman Sachs uitgerekend, zo meldt het blog Business Insider. Zij hebben de uitkomsten van hun scenario's weergegeven in onderstaande grafiek.

Als het diep verdeelde Amerikaanse Congres niet vóór 1 januari 2013 een nieuw begrotingsakkoord in elkaar timmert, komt er automatisch een einde aan een reeks tijdelijke 'anticrisis belastingvoordelen' en moet de staat extra bezuinigen. 

 

In Goldman's twee minst erge scenario's dondert maar een deel van de Amerikaanse staatshuishouding in dit ravijn. In het ergste geval gaat niet alleen de tijdbom af onder aftrekposten en extra bezuinigingen, maar krijgt de aldus ontstane verschroeide aarde een permanente status omdat Republikeinen en Democraten geen enkel vergelijk meer kunnen vinden. Halverwege 2011 ontstond al eens zo'n patstelling rond het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022