Nieuws

'Pas op met convertible bonds'

Een hoog rendement en een laag risico: convertible bonds klinken als de droom van elke belegger. Maar, let wel even op.

Een hoog rendement en een laag risico: convertible bonds (converteerbare obligaties) klinken als de droom van elke belegger. Maar pas op, waarschuwt de website LearnBonds: er zitten nogal wat haken en ogen aan. Beleggers willen graag deelnemen aan een aandelenrally, maar voelen liever niet de pijn als de markt instort. Nu de S&P 500 niveaus bereikt die sinds 2008 niet meer zijn gezien, worden beleggers nerveus.

Maar obligaties, het belangrijkste alternatief, zijn vanwege de lage rentestand onaantrekkelijk. Veel beleggers kijken daarom naar convertible bonds. Dat zijn bedrijfsobligaties die tegen een vooraf bepaalde prijs binnen de looptijd kunnen worden omgezet in aandelen van hetzelfde bedrijf. Doet het aandeel het goed, profiteren de eigenaren van deze obligaties. Als het bedrijf failliet gaat, zien ze meer van hun geld terug dan de aandeelhouders.

Het historisch rendement is vergelijkbaar met dat van aandelen. Tussen januari 1995 en mei 2011 leverde een belegging van 100 dollar in Amerikaanse aandelen en in Amerikaanse convertible bonds ongeveer hetzelfde op. Beide beleggingen zouden nu ongeveer 400 dollar waard zijn.

Risico
Het rendement van convertibles ligt in een stijgende markt gemiddeld 15-20% lager dan die van aandelen. Wanneer de markt verslechtert, dalen convertible bonds over het algemeen minder in waarde. Stijgende rentes vormen echter een risico: dat betekent namelijk dat de waarde van de obligaties daalt. Convertible bonds worden normaal gesproken uitgegeven door bedrijven met een lage kredietwaardigheid, of helemaal geen kredietwaardigheid. Maar omdat ze naar aandelen kunnen worden omgezet, ligt de rente een stuk lager dan die van andere high yield obligaties.

De prestaties van convertible bond fondsen varieert sterk. Veel keuze is er niet. De twintig fondsen ind eze asset class waarvan Morningstar de gegevens bijhoudt, boden de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement dat varieert tussen de -3,38% en +5,54%. Het kiezen van de juiste fondsbeheerder is daarmee ook van essentieel belang gebleken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie