Nieuws

'Crisis biedt nu vooral kansen'

De bekendste fondsbeheerders van Franklin Templeton, Mark Mobius en Michael Hasenstab, zien vanaf nu vooral kansen.

De huidige staat van de Europese economie heeft effect op het financiële systeem, maar deze situatie zal met de tijd verbeteren. Dat stellen de sterfondsbeheerders Mark Mobius (foto) en Michael Hasenstab van Franklin Templeton. Zij zien dan ook vooral kansen in het huidige maanlandschap van de financiële markten.

“Er zijn mogelijkheden voor Griekenland, als staatsbedrijven worden geprivatiseerd, onbetaalde belastingen worden geëind en de omvang van de overheid wordt teruggedrongen, hoeft de belasting niet te worden verhoogd. Ondernemerschap moet daarnaast worden aangemoedigd”, stelt Mobius. Ook is hij van mening dat opkomende markten zich op dit moment in een goede fiscale positie bevinden in vergelijking tot sommige met schuldbeladen ontwikkelde landen.

Hasenstab ziet ondertussen eerste tekenen van rustigere omstandigheden binnen de Europese economie. “Het herstel gaat gestaag, maar de Europese economie gaat de goede kant op. Er is nog een lange weg te gaan, maar zo een 10 à 11 maanden geleden waren we in een periode met veel grotere onzekerheid”. Ook hij ziet kansen in opkomende markten, omdat deze landen over het algemeen niet dezelfde schuldenlastproblematiek hebben als de meer ontwikkelde landen.

“Wij geloven in het zien van mogelijkheden op de lange termijn, door een bottom-up, bedrijfsgeoriënteerde benadering op plekken die anderen buiten beschouwing laten”, Mobius en Hasenstab. De laatste is al een tijdje bezig om bloempjes aan de rand van de afgrond te plukken door bijvorrbeeld fors in te zetten op Ierse staatsobligaties in zijn Global Bond Fund.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie