Nieuws

Fed heeft het speelveld veranderd

Beleggers beseffen het nog niet, maar Bernanke heeft het speelveld definitief veranderd, zegt Skagens Torgeir Høien.

Het lijkt nog niet echt tot beleggers te zijn doorgedrongen, maar 13 september was een cruciale dag. Die dag kondigde Ben Bernanke, president van de Federal Reserve, nieuwe maatregelen aan om de Amerikaanse economie vlot te trekken. QE3 volgens veel media, maar daarmee missen ze het punt, stelt Torgeir Høien, beheerder van obligatiefonds Skagen Tellus en oud-bestuurslid van de Noorse centrale bank.

“Niet QE3 is van belang, maar de toezegging om de monetaire politiek niet te verkrappen totdat de nominale groei in de VS weer hoog is. Quantitative Easing is niet per se een effectief wapen, als QE al effect op de economische groei heeft, dan is het op zijn best een betwistbaar effect. Bij de ECB ligt dat iets anders dan bij de Fed of de Bank of England, omdat de ECB staatsobligaties van landen opkoopt en niet van de eurozone (als geheel).”

Terug naar 13 september, de dag waarop volgens Høien wel degelijk een grote wijziging is ingezet. “Tot die tijd zei de Fed: omdat de economische groei waarschijnlijk blijft afzwakken, houden we de rente laag tot 2014. Ofwel: omdat het gaat regenen, nemen we een paraplu mee. Dat betekent simpelweg dat de toekomstige groei zwak is, de toekomstige inflatie laag blijft en dat zijn geen prikkels om te investeren of consumeren. Die aanpak was een desastreuze communicatiestrategie.”

Slimmere aanpak
Nu doet de Federal Reserve het echter veel slimmer, stelt Høien. “Nu zeggen ze: we houden de rente laag en als de economie aantrekt houden we het nog steeds laag. Of het nu regent of de zon schijnt, wij hebben de paraplu bij ons.”

En die slimmere communicatie gaat werken, denkt de Noor. “Het zal een grote impact op de markt hebben. Uiteindelijk zal of de economische groei aantrekken of de inflatie oplopen. De rente blijft in beide gevallen laag. Dat is een prikkel om te investeren en consumeren en zal zorgen voor hogere economische groei en lagere werkloosheid. Quantitative easing is slechts een side show.”

“De Fed heeft een draai gemaakt in de verwachting dat andere centrale banken volgen, de Bank of England, de Bank of Japan en ook de Europese Centrale Bank verruilen uiteindelijk zijn inflatiedoelstellingen voor economischegroeitargets.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie