Nieuws

De nieuwe shortlist van Jim Chanos

Midden in een beursrally ziet Jim Chanos een paradijs voor shorters ontstaan, zo legt hij uit aan Business Insider.

Midden in de lopende beursrally ziet Jim Chanos een paradijs voor shorters ontstaan. Er zijn zat beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven "die hoogstwaarschijnlijk onderuitgaan, zelfs als de economie aantrekt", zoals Business Insider hem parafraseert. Chanos noemt er een paar bij naam, waaronder Hewlett Packard. "In de technologie is het heel moeilijk opnieuw te floreren als je al een keer bent ingehaald," zegt hij tegen BI.

PC- en printermaker HP heeft ernstig te lijden onder het succes van concurrenten als Apple met zijn iPad. Het aandeel verloor dit jaar al 29 % van zijn waarde. Een "value trap", vindt Chanos. "HP zit in een onmogelijke positie: het bedrijf moet dure en riskante overnames doen, enkel om niet verder in te krimpen." Op Chanos' shortlist, zogezegd, staat ook Coinstar, maker van winkelautomaten voor onder meer dvd-verhuur.

De Griekse Amerikaan Chanos (54) werd beroemd - én steenrijk - omdat hij short ging in Enron voordat dit roemruchte energiekaartenhuis instortte. Zijn fonds Kynikos - Grieks voor cynicus - beheert inmiddels zes miljard dollar voor klanten. Chanos blijft een dwarskijker. Neem de huidige overdaad aan goedkoop aardgas in de VS: misschien een zegen voor het land, maar niet voor de gasbedrijven zelf, vreest hij.

Lage gasprijs nekt producenten

"Enkele gasleveranciers die nu veel publicitaire aandacht krijgen, komen mogelijk volgend jaar al in financiële problemen," voorspelt hij. De gasprijs schommelt dit jaar rond de 2,57 dollar per miljoen Btu, het laagste niveau sinds 1999. Chesapeake, de tweede gasproducent van de VS, verloor de laatste twaalf maanden 37 % van zijn beurswaarde. Het aandeel van concurrent Exco daalde dit jaar al met 30 %.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie