Nieuws

'China groeit op verkeerde plekken'

Stijgende huizenprijzen in China belemmeren de overheid om de gevreesde 'harde landing' te voorkomen, stelt de FT.

In China stijgen de huizenprijzen terwijl de groei van de investeringen in de bouw van vastgoed afneemt. Dit belemmert de Chinese overheid de maatregelen te nemen die nodig zijn om de gevreesde "harde landing" van de groeimotor van de wereldeconomie te voorkomen. De Chinese economie "groeit op de verkeerde plekken", constateert de rubriek Alphaville in de Financial Times.

Diverse bronnen laten zien dat de prijzen van Chinese huizen harder stijgen dan zij in tijden hebben gedaan - zie de grafiek hieronder. De Chinese autoriteiten proberen al maanden de tomeloze groei van de economie af te zwakken zonder een recessie te veroorzaken. Maar liquiditeitsinjecties om bouwers en projectontwikkelaars een handje te helpen, zouden de huizenprijzen nog verder kunnen opdrijven.  

 

"De kwakkelende beurs van Shanghai staat op een nieuw dieptepunt in drie jaar vanwege de angst dat de prijsstijging op de vastgoedmarkt monetaire stimuleringsmaatregelen moeilijker zal maken," aldus de FT. Andere groeifactoren helpen evenmin. "De combinatie van deflatie van producentenprijzen, inflatie van voedselprijzen, stijgende vastgoedprijzen, dalende productie en minder buitenlandse investeringen is geen fraaie."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's