Nieuws

Goldman en KKR naar Main Street

Francesco Guerrera vraagt zich af waarom Goldman Sachs en KKR nu geld proberen op te halen bij de gewone belegger.

Francesco Guerrera vraagt zich af waarom Goldman Sachs en KKR nu geld proberen op te halen bij de gewone belegger. Het doet hem denken aan het Tom Hanks syndroom, de komiek die verlangt naar een serieuze rol.  Volgens  de journalist  van The Wall Street Journal laat het in elk geval zien hoe de tektonische platen van de financiële wereld aan het verschuiven zijn, business model en crisis tijden zorgen voor aardschokken bij de financiële firma’s.

Goldman Sachs en KKR proberen hun bankdiensten en beleggingsfondsen aan de gewone man te brengen. Nou ja, gewone man? Wel de man of vrouw met veel geld. Bij Goldman moet je 10 miljoen dollar meebrengen, maar bij KKR mag je al vanaf 2500 dollar profiteren of vrezen.

Volgens Guerrera zetten beide financiële ondernemingen hun stap naar Main Street uit defensieve en opportunistische overwegingen. Beide spelers willen hun financieringsbasis verbreden. Goldman is sterk afhankelijk van de kapitaalmarkt voor zijn financiering. De bank is niet van plan een doorsnee retailbank te worden, maar wil wel graag profiteren van een voordelige financiering via spaargelden.
Geld stallen bij Goldman Sachs gaat tegen een laagrisicoprofiel. De bank is verplicht het risico te beperken en zet het dus weg bij bedrijven en particulieren. Laag risico betekent ook laag rendement.

KKR worstelt met zijn business model. Het overgrote deel van het beheerde vermogen zit in private equity beleggingen. Die zijn moeilijk voorspelbaar in hun gedrag en winstmoment. Beleggingsfondsen zijn voorspelbaarder met hun vergoedingen en winstontwikkeling. KKR, de grote speler in private equity en junk bonds, wil graag de gewone belegger bereiken. Maar hoe?

Michael Lipper (Lipper Advisory)  ziet daar een probleem. KKR heeft geen verkoopteam ter beschikking. Als het Main Street moet bereiken via de brokers, komt het op het terrein van de grote spelers die daar al actief zijn. En beleggingsadviseurs hebben per definitie een afkeer van de hoogrendements beleggingsfondsen, vooral als ETF’s veel lagere kosten berekenen.

Het is de vraag of het merk KKR voldoende is om beleggers aan te trekken tot hun producten. Guerrera ziet wel een synergievoordeel, KKR kan profiteren van de enorme bedrijfsportefeuille voor nuttige informatie over sectoren en ondernemingen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's